Otkup po povlaštenim uvjetima: Crnogorski umirovljenici uselili u zgradu koja još nije dovršena

Milan Dalmacija
4. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenici iz crnogorskog grada Bara prosvjedovali su zbog toga što zgrada u kojoj su, uz pomoć države i Udruženja penzionera, otplatili stanove još nije dovršena. Umjesto 70, izgrađena su svega 63 stana za umirovljenike, a rok dovršetka radova je nekoliko puta pomaknut.

kuca

Foto: Unsplash

Sedamdesetak umirovljenika iz crnogorskog lučkog grada Bara okupilo se pred novoizgrađenom zgradom u naselju Popovići. Njima su stanovi u toj zgradi ponuđeni za otkup po povlaštenim uvjetima. No, pohvalna inicijativa pretvorila se u pravu zavrzlamu. Iako su umirovljenici otplatili stanove, još uvijek su podstanari, a odgovor na pitanje kad će dobiti ključ u ruke, još nisu čuli, pišu Novosti.

Kamen temeljac za zgradu postavljen je 26. kolovoza 2020. Otada se projekt nekoliko puta mijenjao. Tad je bilo predviđeno da zgrada bude dovršena do kraja 2021. Umjesto 70, izgrađena su svega 63 stana za umirovljenike, rok dovršetka radova je nekoliko puta pomaknut. Promijenjen je izvođač radova, a poslovni prostor od 150 kvadrata koji je bio predviđen za tamošnje Udruženje penzionera pretvoren je u dva stana koja su prodana nekome drugome. Problema ima još.

Gordijski čvor: Stanari zgrade se dvije godine spore sa susjedom zbog lifta, moguć prestanak radova

– Ako projektant smatra da agregat ne treba objektu, neka napravi izmjenu projekta, potpiše je i ovjeri. Ali, kako u projektu stoji agregat, i nije slučajno naveden jer služi zbog sigurnosnih sustava, jer imamo garažu, bez agregata ne smijemo pustiti objekt. Objekt ne možemo parcijalno puštati. Objekt mora biti kompletno gotov, rekao je revizor stručnog nadzora nad elektrotehničkim radovima, Mihailo Vorotović.

Uselili se u nedovršeni objekt

Unatoč tome što objekt nije dovršen i nema lokacijsku dozvolu, dvadesetak umirovljenika se već uselilo. Osim problema s projektom, pojavilo se i pitanje tko je investitor. Prije dvije godine spominjao se Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, no ugovore je s kupcima potpisivao ovlašteni zastupnik, odnosno Udruženje penzionera Bar. To je Udruženje navodno zaprijetilo nekim umirovljenicima da će prodati njihove stanove, ako ne plate sve rate.

– Potpisala sam ugovor i tada su mi postavili uvjete. Kupila sam garažu, a rečeno mi je da ću je morati isplatiti do kraja s drugom ratom od 8.480 eura. Tražila sam aneks ugovora, ali aneksa nema i iz Udruženja penzionera mi je rečeno da ne postoji mogućnost da se napravi, rekla je umirovljenica Slavka Miković.

Država dala novac, ali…

Ona je za 490 eura po kvadratu kupila garsonjeru od 27,5 kvadrata, a za garažu je dodala još 3.500 eura. Unatoč tome, još uvijek živi u podstanarstvu. Plaća 250 eura mjesečno, ali je problem u tome što njen stanodavac želi renovirati stan, pa je praktički tjera na ulicu.

Predstavnik izvođača radova, tvrtke Lipa-ing poručio je da će preostale radove završiti u roku od mjesec dana. Vlada Crne Gore je izdvojila oko 900.000 eura za izgradnju objekta. Ostali troškovi gradnje su trebali biti nadoknađeni uplatama za stanove i kompenzacijama izvođaču. Općina Bar je ustupila parcelu od 2.290 kvadrata u naselju Popovići te oslobodila Udruženje penzionera plaćanja komunalne naknade.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap