Otkrivamo vam gdje žive najdugovječnije Hrvatice i Hrvati, ali i koliko imamo udovaca

Luka Kalac
17. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Općepoznato je da najstarije osobe na svijetu žive na talijanskom otoku Sardiniji, potom na japanskom otoku Okinawi te na kostarikanskom poluotoku Nicoyi. Nakon njih slijedi kalifornijski gradić Loma Linda u SAD-u i na kraju grčki otok Ikaria koji nosi naziv po mitskom Ikaru. Poznato je i kakvo je stanje u Hrvatskoj, kada je riječ o mjestu s najdugovječnijim stanovništvom. U ovom slučaju ne pratimo globalne trendove jer najstarija osoba u našoj zemlji, sa svojih 108 godina, živi na kontinentu, točnije u Zagrebačkoj županiji, kako su nam otkrili iz Državnog zavoda za statistiku. Isto tako, saznali smo i bračno stanje starijeg stanovništva, pa je tako najviše njih u braku.

Tri starije prijateljice u šetnji prirodom

Mentalno zdravlje ključ je kvalitetne starosti | Foto: Pixabay

Republika Hrvatska imala je ukupno čak 244 stanovnika starijih od 99 godina, prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u 2021. godini. Najveći broj stogodišnjaka i starijih zabilježen je u Gradu Zagrebu gdje živi njih 59 pa i u ovom slučaju ne pratimo svjetske trendove jer život u velikim gradovima izvan granica Lijepe naše nije pogodan za doživjeti duboku starost, kako smo saznali iz Državnog zavoda za statistiku. Uz to, donosimo i podatke o bračnom stanju starijeg stanovništva.

Držanje ruke u ruci
Doživjeti stotu u Hrvatskoj: Sve je veći broj stogodišnjaka u Hrvatskoj, otkrivamo najnovije podatke

Poznato je gdje žive stogodišnjaci

Život je očito najkvalitetniji na otocima što se vidi po dugovječnosti stanovništva na svjetskoj razini, ali u ovom slučaju Republika Hrvatska je iznimka. Unatoč podatku da naša obala broji čak 1.244 otoka, samo njih 67 su naseljeni i daleko su od najpogodnijih mjesta za život po pitanju broja doživljenih godina. Upravo to dokazuju podaci o starosti priobalnog stanovništa, prema DZS-u.

Što se tiče županija na moru i broju proživljenih godina, 102-godišnjak je najstarija osoba u Istarskoj županiji, nakon koje slijedi Primorsko-goranska u kojoj je najstarija 102-godišnjakinja, baš kao i u Ličko-senjskoj županiji. U Zadarskoj županiji najdugovječnija osoba je 105-godišnjakinja, dok je nešto mlađa gospođa u Šibensko-kninskoj županiji sa 101 godinom.

Geografski gledano, slijedi je Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je na vrhu liste najdugovječnijih osoba 106-godišnjakinja, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najstariji 105-godišnjak. Iz navedenih podataka može se zaključiti kako je život na moru pogodni za nježniji na spol, osim u najsjevernijoj i najjužnijoj županiji na Jadranskom moru gdje su muškarci vodeći po broju godina.

umirovljenici razgovaraju
Žitelja manje, starijih više, umirovljenika - najviše: Ovako izgleda usporedba posljednja dva popisa stanovništva

Najstarija osoba u Hrvatskoj

Republika Hrvatska imala je ukupno čak 244 stanovnika starijih od 99 godina, prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u 2021. godini. Svi bismo imali štošta naučiti od najstarije osobe u Hrvatskoj, baš kao i njezinom načinu života, prehrani, upravljanju stresnim situacijama te čitavom nizu čimbenika koji utječu na broj doživljenih godina.

Riječ je o gospođi koja je napunila rekordnih 108 godina, što znači da je samo osam godina mlađa od najstarije živuće osobe na planeti. Ova 108-godišnjakinja svoje je mjesto pod suncem pronašla u Zagrebačkoj županiji. Da su godine često samo broj i da rad nakon mirovine pomaže ostati vitalan zna 100-godišnja kumica iz Samobora o kojoj možete pročitati ovdje.

Nesrazmjer u broju udovica i udovaca

Baš kao što je i književnik Mihail Ljermontov napisao, samoća je hladna, ali spokojna. Taj spokoj daleko je od onog unutarnjeg mira i stanja smirenosti u pozitivnom smislu jer, ako se još tome doda samoća, život nije nimalo ugodan. Vjerojatno to nitko bolje ne zna i ne proživljava od osoba koje su ostale bez svoje srodne duše s kojom su provele život. Iako život udovice i udovaca nije jednostavan niti lagan, rijetki su oni koji su u starosti odlučili pronaći novu životnu suputnicu ili suputnika.

U Hrvatskoj vlada veliki nesrazmjer u broju žena i muškaraca koji su ostali bez svoje bolje polovice. Hrvatska broji čak 365.727 udovaca i udovica prema podacima popisa stanovništva iz 2021. godine. U daleko većoj mjeri žene su nadživjele svoje bračne partnere jer u 2021. godini smo imali 307.741 udovicu i 57.986 udovaca, što znači da imamo 5,3 puta više udovica nego udovaca.

Od 137.343 žena u dobnoj skupini od 60 do 64 godine, njih 26.692 su udovice. U tablici je prikazan broj udanih i neudanih žena te udovica i to po dobnim skupinama, pri čemu nismo uzeli u obzir podatke o životnom partnerstvu, razvedenima i podaci koji su u tablici Državnog zavoda za statistiku navedeni kao nepoznati.

Od 120.046 muškaraca u dobi od 65 do 69 godina, njih 7.865 su udovci. U tablici je prikazan broj oženjenih i neoženjenih muškaraca te udovaca i to po dobnim skupinama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap