Otkrivamo medijan mirovina nakon usklađivanja: Pola umirovljenika prima manje, a pola više od ovog iznosa!

Josip Mihaljević
4. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenicima idu na živce rasprave o prosječnoj mirovini pa smo se potrudili doći do još jednog važnog podatka – medijana. Umjesto analogije kupus-meso-sarma koja je česta kada govorimo o statistici i prosjecima, medijan otkriva točnu sredinu i sve primatelje mirovina dijeli na dvije strane – one koji primaju manje, i one koji primaju više od srednjeg iznosa. Donosimo nove iznose medijalne mirovine nakon usklađivanja u rujnu.

umirovljenici bocaju

Foto: Unsplash

Prošle godine od institucija ove države nismo uspjeli doći do podatka o medijalnoj mirovini. Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje su nam poručili kako se medijanima bavi Državni zavod za statistiku, a Državni zavod za statistiku nam je poručio kako se oni ne bave podacima iz mirovinskog osiguranje te da je za njih zadužen upravo HZMO.

Ipak, prije mjesec dana smo uspjeli probiti taj začarani krug nenadležnosti i objavili smo koliko iznosi medijalna mirovina u Hrvatskoj. Prosjek je super stvar, ali ne otkriva punu sliku. Baš kao što je medijan plaće manji od prosječne plaće, tako je i medijan mirovine manja od prosječne mirovine.

Nakon usklađivanja – i dalje manji od prosjeka

novac
Napokon doznajemo kolika je medijalna mirovina! Očekivano, niža je od prosjeka

U međuvremenu se dogodilo i usklađivanje mirovina pa su se podaci o medijanu izmijenili i danas ćemo se pozabaviti s medijalnim mirovinama koje se isplaćuju ovih dana 2021. godine (mirovine za rujan 2021.). Kada pogledamo korisnike mirovina koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, vidimo da je prosječna mirovina 2.643 kune. No, medijan iznosi tek 2.434 kune. I jedan i drugi iznos su niži od linije siromaštva koja po novom iznosi 2.927 kuna.

Situacija je nešto bolja kada se fokusiramo na umirovljenike koji su čitav radni staž ostvarili u Hrvatskoj (bez međunarodnih ugovora) – tada prosjek iznosi 2.972 kune, a medijan 2.680 kuna.

Medijan mirovina po posebnim propisima

papir
Nitko u Hrvatskoj ne zna kolika je medijalna mirovina! Iz Mirovinskog dali sramotno objašnjenje

Uspjeli smo doznati i medijan za tri skupine povlaštenih mirovina.

Djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe (DVO) u prosjeku primaju 4.079 kuna, a medijan iznosi 3.840 kuna.

Kada gledamo korisnike mirovina prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, prosječna mirovina iznosi 6.173 kune, a medijan 5.845 kuna.

Tu su još pripadnici HVO-a koji u prosjeku primaju 3.482 kune, a medijan iznosi 3.184 kune.

Kada bi zbrojili sve četiri skupine (radničke, DVO, braniteljske i HVO) dolazimo do prosječne mirovine od 2.868 kuna, ali je medijan tek 2.560 kuna.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap