Napokon doznajemo kolika je medijalna mirovina! Očekivano, niža je od prosjeka

Jasmina Grgurić Zanze
15. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Podatak o medijalnoj mirovini iznimno je važan jer pokazuje točan iznos od kojega polovina umirovljenika prima manje, a polovina više. Očekivano, taj je iznos niži od prosječne mirovine, jer je većina umirovljeničkih primanja ispod prosjeka. Iako je riječ o vrlo jednostavnom izračunu, taj podatak u Hrvatskoj dosad uopće nije bio poznat.

novac

foto: Chris Lawton, Unsplash

Koliko iznosi medijalna mirovina u Hrvatskoj? Tu smo informaciju već ranije pokušali doznati od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, no oni su nam odgovorili da ne vode taj podatak. Unatoč višemilijunskom softveru za izračune i detaljne statistike, nisu nam mogli izračunati srednju vrijednost umirovljeničkih primanja. Medijan nije viša matematika, dobiva se tako da se iznosi poredaju od najmanjeg do najvećeg, a onaj koji se nalazi točno u sredini je broj koji tražimo.

Mirovinsko nas je po taj jednostavni izračun uputilo u Državi zavod za statistiku, no iz DZS-a su očekivano rekli da ne obrađuju podatke iz mirovinskog osiguranja te da je za njih nadležan HZMO. Nitko, dakle, u Hrvatskoj nije znao kolika je medijalna mirovina. A zašto je ona toliko važna?

Polovina umirovljenika ima manje od 2.375 kuna!

Ako povučemo paralelu s plaćama, ona medijalna puno je realniji pokazatelj životnog standarda od prosječne. Tako je u lipnju prosječna plaća prema podacima DZS-a bila 7.175 kuna, a medijalna plaća preko tisuću kuna manja, 6.023 kune. To znači da točno polovina svih zaposlenih prima manje od 6.023 kune, a ne od prosjeka.

papir
Nitko u Hrvatskoj ne zna kolika je medijalna mirovina! Iz Mirovinskog dali sramotno objašnjenje

Kako dolazi do tolike razlike između srednje i prosječne vrijednosti? Tako što puno više ljudi prima plaću koja je ispod prosjeka, nego što je onih koji imaju više od prosjeka.

Konačno, uspjeli smo doznati podatak o medijalnim mirovinama. Iako nam taj podatak nije ustupio Zavod za mirovinsko, izračun je ipak njihov. Razlika između medijana i prosjeka ipak je manja nego kod plaća, ali su i manji iznosi. Isto tako, činjenica da je medijan manji od prosjeka, što je očekivano, potvrđuje već poznat podatak da većina umirovljenika prima mirovine ispod prosjeka.

Prosječna mirovina u lipnju je za oko 1,14 milijuna umirovljenika prema općim propisima iznosila 2.582 kune. Medijalna mirovina pritom je oko 200 kuna manja, točnije iznosi 2.375 kuna.

Polovina umirovljenika, dakle, ima mirovinu koja je manja od 2.375 kuna!

Živimo najmanje 552 kune ispod praga siromaštva

Granica siromaštva porasla, pogledajte koliko je umirovljenika ispod praga!

Usporedimo li taj podatak s nedavno objavljenim pragom siromaštva od 2.927 kuna za samca u Hrvatskoj, onda možemo reći da polovini umirovljenika nedostaju najmanje 552 kune, odnosno za minimalno toliko su ispod te granice.

Kada na stranu stavimo inozemne mirovine koje isplaćuje HZMO, onda je medijan za 963.079 tuzemnih korisnika 2.613 kuna, u odnosu na prosjek od 2.901 kunu.

Medijalna vojna i policijska mirovina je 3.779 kuna (prosječna 3.992 kune), a braniteljska 5.728 kuna (prosjek 6.037 kuna). Polovina pripadnika HVO-a prima više od 3.103 (prosjek 3.399 kuna).

Sveukupno, svih 1,23 milijuna umirovljenika, uključujući i one prema posebnim propisima, prima u prosjeku 2.802 kuna. Ipak, medijalna mirovina je 2.498 kuna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap