Otkrivamo koliko je novih zahtjeva stiglo za isplatu covid dodatka: “Ne ispunjavaju svi uvjete…”

Josip Mihaljević
4. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Do kraja studenog korisnici mirovine koji do sada još nisu ostvarili isplatu covid dodatka moraju HZMO-u dostaviti ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu ili dokaz o visini inozemne mirovine kako bi ostvarili pravo.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Izmjenom Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovina (covid dodatak) umirovljenicima koji još uvijek nisu ostvarili pravo na isplatu, a ispunjavaju uvjetima, omogućen je novi rok za ostvarivanjem covid dodatka. Suština je ostala ista – 400 do 1.200 kuna dodatka ide za one umirovljenike koji imaju “element inozemnosti” u svom stažu.

To mogu biti umirovljenici koji primaju dio mirovine u Hrvatskoj, a dio mirovine iz inozemstva, a zbroj te dvije mirovine ne smije biti veći od 4.000 kuna. Oni do kraja mjeseca Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje moraju dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine što može biti:

  • potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021.
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak u 2021. u netoiznosu

Alternativno, covid dodatak mogu ostvariti korisnici hrvatske mirovine koji imaju nešto radnog staža u inozemstvu, ali na osnovu tog staža ne primaju nikakvu mirovinu. Oni svejedno trebaju ispuniti HZMO-ovu tiskanicu i uz svoje podatke odabrati izjavu kojom kažu da ne primaju mirovinu iz inozemstva. Tiskanicu možete pronaći OVDJE, a možete ju dobiti u najbližem uredu HZMO-a prema vašem mjestu prebivališta.

Deset tisuća umirovljenika traži covid dodatak u novom krugu isplate

Pitali smo HZMO koliko je umirovljenika u najnovijem roku podnijelo podneske za isplatom. U razdoblju od 1. listopada do 29. listopada evidentirano je ukupno 9994 COVID podnesaka koji se odnose na ostvarivanje prava na isplatu. Međutim, to ne znači da će svi oni dobiti covid dodatak u prosincu, kada je planirana treća isplata.

novac
HZMO objavio podsjetnik: Požurite s prijavom za covid dodatak, rok je kraj mjeseca

“Napominjemo kako trenutačno podneseni broj ujedno ne znači da svi korisnici ispunjavaju uvjete za isplatu COVID dodatka”, dodaju iz HZMO-a.

Što se tiče uvjeta iz Odluke, korisnici moraju imati prebivalište u Hrvatskoj, moraju biti umirovljenici, ne smiju biti u radnom odnosu (čak ni na pola radnog vremena), a ukupna mirovinska primanja im ne smiju biti veća od 4.000 kuna. Također, u mirovini bi trebali biti od ožujka 2021. godine (tih je dana Odluka o isplati covid dodatka stupila na snagu), što znači da svi oni koji su pravo na mirovinu ostvarili kasnije (primjerice u zadnja dva ili tri mjeseca) nemaju pravo na isplatu covid dodatka.

 

Copy link
Powered by Social Snap