Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj: Najviše ima umirovljenika, a mirovine su im daleko ispod prosjeka

Ana Kanazir
2. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1992. godine u svrhu promicanja jednakosti ovih osoba u društvu. Na današnji dan se želi pokazati kako su osobe s invaliditetom ravnopravne u društvu, ali i upozoriti na probleme s kojima se susreću. Upravo zato vam donosimo iznos invalidske mirovine, ali i s kakvim se sve vrstama invaliditeta osobe u Hrvatskoj najviše suočavaju.

Osoba u invalidskim kolicima sa štapom u rukama

Osoba s invaliditetom | Foto: pixabay.com

Prema procjenama Ujedinjenih naroda problem invalidnost je rašireniji nego što se misli. Upravo zato bi se o ovome trebalo i više pričati. Danas je idealan dan za upozoriti s kakvim se problemima sve susreću osobe s invaliditetom, ali i za ukazati na neke važne stvari.

Osobe s invaliditetom čine 17 posto stanovništva

Osoba s invaliditetom je definirana kao osoba koja ima dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima. Ovo je definicija iz Zakona o Registru osoba s invaliditetom.

U Republici Hrvatskoj je na dan 4. rujna, živjelo 657.791 osoba s invaliditetom od čega su 369.242 muškog spola, odnosno njih 56,1 posto i 288.549 ženskog spola, odnosno njih 43,9 posto. Tako osobe s invaliditetom čine 17 posto ukupnog stanovništva, a ovi podaci su navedeni u posebnom Izvješću o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj koje je u rujnu izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Invalidska kolica
Ovo možda niste znali: Ako imate invaliditet u nekim situacijama ste radno sposobni, pravnica nam je sve objasnila

Stopostotno oštećenje ima 7,9 posto osoba

Poznato je kako je najveći broj osoba s invaliditetom, njih 313.197 ili 47,6 posto upravo u dobnoj skupini 65+ godina. Najveći broj osoba s invaliditetom ima prebivalište u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je najveći udio osoba s invaliditetom u ukupnom stanovništvu županije u Šibensko-kninskoj županiji, a starijih od 65 je pak najviše u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Najčešće vrste oštećenja kod osoba s invaliditetom, na temelju Zakona o Registru osoba s invaliditetom, su višestruka oštećenja, oštećenja lokomotornog sustava te oštećenja drugih organa.
Broj osoba sa stopostotnim oštećenjem moguće je prikazati samo, zbog nepostojanja jedinstvenog propisa, prikazom stanja u resorima koji koriste postotke za vrednovanje opsega oštećenja.

Takvim načinom prikaza dolazimo do podataka da je u Hrvatskoj oko 7,9 posto od ukupnog broja osoba s invaliditetom, vještačeno kao osobe sa stopostotnim oštećenjem od čega je 26.339 u bazi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 1.417 branitelja Domovinskog rata, dok ih 303 ima stopostotno oštećenja kao posljedicu ratnih ili poratnih događanja u Drugom svjetskom ratu.

Tablica s vrstama oštećenja po dobnim skupinama

Vrste oštećenja po dobnim skupinama | Foto: Screenshot HZJZ

Starija osoba gura kolica invalida
Invalidska mirovina ili osobna invalidnina? Nije riječ o istom prihodu, pravnica nam je otkrila najbitnije razlike

Invalidske mirovine nisu visoke, ali…

Osobe s invaliditetom imaju pravo na invalidsku mirovinu i osobnu invalidninu.

Osobna invalidnina je pravo koje dolazi iz područja socijalne skrbi i kao takvo regulirano je Zakonom o socijalnoj skrbi, dok je invalidska mirovina pravo koje dolazi iz područja mirovinskih prava i kao takvo je regulirana ZOMO-om. Više o ova dva pojma možete pročitati u ovom tekstu.

Što se tiče iznosa mirovina, invalidske mirovine prema ZOMO-u prosječno iznose 357,94 eura, dok ovu vrstu mirovina prima ukupno 94.276 osoba, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za listopad. Može se reći i kako im je mirovina nešto veća od najniže prosječne mirovine koja je u listopadu iznosila 316 eura. Ovo je i dalje sramotno nisko s obzirom na to da ove osobe nemaju prevelikih mogućnosti za rad na pola radnog vremena i dodatnu zaradu. Jednako tako, umirovljenici s invaliditetom su u prosjeku radili 21 godinu i 10 mjeseci.

Treba napomenuti i kako se invalidske mirovine pretvaraju u starosnu, što se događa po automatizmu kada umirovljenik napuni 65 godina života. Ovakvih umirovljenika je 66.268, a u studenome su na svojim računima dobili mirovinu od 473,69 eura.

Ispod možete vidjeti tablicu invalidskih mirovina prema mirovinskim faktorima:

Tablica korisnici invalidskih mirovina prema mirovinskom faktoru

Korisnici invalidskih mirovina prema mirovinskom faktoru | Foto: Screenshot HZMO

Copy link
Powered by Social Snap