Čak 17.920 umirovljenika ima tri godine staža i prima 491 euro mirovine; Iz HZMO-a su nam objasnili tko su oni

Ana Kanazir
10. srpnja 2024.
Mirovine
A- A+

U statističkim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje se može vidjeti kako čak 17.924 korisnika mirovina koji primaju mirovine bez međunarodnih ugovora imaju samo tri godine prosječnog staža, a za to primaju 491,55 eura. Saznali smo kako se ovdje zapravo radi o korisnicima koji su mirovinu ostvarili prema općem, kao i prema posebnim propisima iz mirovinskog osiguranja koji je sada na snazi te prema prijašnjim propisima. Odnosno, u ovoj su kategoriji korisnici invalidske mirovine, obiteljske i oni kojima još nije određen iznos mirovine pa primaju predujam.

Ruke koje drže novac

Umirovljenik i novac | Foto: Unsplash

Nakon što smo otkrili zašto, prema statistici, postoje korisnici mirovine koji imaju 0 godina staža i dobivaju mirovinu, sada smo saznali i tko su umirovljenici koji imaju samo tri godine staža i 64 godine života, a za to dobivaju 491,55 eura mirovine. Naime, kako su nam otkrili iz HZMO-a radi se o nekoliko različitih skupina korisnika mirovina.

euro
Neki umirovljenici imaju 0 godina staža prema podacima, a HZMO im svejedno isplaćuje mirovinu, evo i zašto

Iz HZMO-a imaju objašnjenje

U tablicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje se mogu pronaći stvarno različiti podaci. Između ostaloga se može vidjeti i koliko umirovljenici imaju godina staža i koliko im za taj period iznosi mirovina. Prosjek mirovinskog staža svih korisnika mirovina ostvarenih prema ZOMO-u je 31 godinu i 10 mjeseci, a mirovina im u prosjeku iznosi 459,25 eura. Učinilo nam se zanimljivim kako čak 17.924 korisnika mirovina bez međunarodnih ugovora sa 64 godine života imaju u prosjeku tri godine, mjesec i pet dana mirovinskog staža, a dobivaju mirovinu u iznosu od čak 491,55 eura. Ovdje se zapravo radi o korisnicima više vrsta prava iz mirovinskog osiguranja, odnosno o onim korisnicima koji su pravo na mirovinu ostvarili prama općem kao i prema posebnim propisima iz mirovinskih osiguranja, koji su sada na snazi te prema prijašnjim propisima, kako su nam objasnili iz HZMO-a.

Utvrdili su kako se ovdje radi o nekoliko skupina korisnika mirovina. Dakle, to su korisnici invalidske mirovine kojima je uvjet za odlazak u mirovinu, osim utvrđenog djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti do dobi od 65 godina života, pokrivenost jedne trećine radnog vijeka mirovinskim stažem i to na dan nastanka gubitka radne sposobnosti. Jednako tako, važno je uzeti u obzir da se u slučajevima kada je uzrok nastanka gubitka radne sposobnosti ozljeda na radu ili profesionalna bolest, pravo na invalidsku mirovinu ostvaruje bez obzira na duljinu navršenog mirovinskog staža.

Ovdje spadaju i određeni korisnici obiteljske mirovine

Osim toga, među navedenih 17.924 korisnika su svoje mjesto pronašli i oni koji primaju obiteljsku mirovinu. Točnije, radi se o onima koji primaju ovu vrstu mirovine iza osiguranika čija je smrt uzrokovana ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću.

– Ističemo da se pravo na obiteljsku mirovinu može ostvariti iza osiguranika koji je ispunjavao uvjete dužine mirovinskog staža za stjecanje prava na invalidsku mirovinu kao i iza korisnika starosne mirovine, prijevremene starosne mirovine ili invalidske mirovine, dakle i iza gore spomenutih korisnika mirovina. Napominjemo da se iza osiguranika čija je smrt uzrokovana ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću, pravo na obiteljsku mirovinu ostvaruje bez obzira na duljinu mirovinskog staža umrlog osiguranika, otkrili su iz HZMO-a.

Treća skupina korisnika koja ima tri godine staža, a prima mirovinu od 491 eura su oni kojima je HZMO u skladu s ranije važećim propisima iz mirovinskog osiguranja pod određenim, zakonom propisanim uvjetima, preuzela isplatu mirovine ostvarene prema propisima prije tog razdoblja, kao i oni kojima još nije određena svota mirovine pa dobivaju predujam. Među njima se nalaze i oni koji imaju 0 godina staža, a koji ostvaruju mirovinu, o čemu smo pisali i u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap