Osijek povećao cenzus za uskrsnice umirovljenicima zbog usklađivanja mirovina!

Jasmina Grgurić Zanze
12. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Grad Osijek donio je danas konačnu odluku o isplati uskrsnica za umirovljenike i socijalno ugrožene građane. Novčanu naknadu dobit će njih oko 11.000, za što je u gradskom proračunu osigurano oko dva milijuna kuna. Poznati su iznosi, a podignut je i cenzus mirovinskih primanja kako bi što više starijih građana ostvarilo ovaj oblik pomoći.

Ilustracija

Umirovljenici i socijalno ugroženi građani Osijeka, njih oko 11 tisuća, dobit će uskrsnicu. Grad je osigurao oko dva milijuna kuna za isplatu ove novčane pomoći, a zbog usklađivanja mirovina cenzus je podignut za 200 kuna. Naime, dio umirovljenika prešao je dosadašnji cenzus do 2.000 kuna pa je uvedena nova kategorija penzionera koji će po novom ostvariti pravo na uskrsnicu, oni s mirovinom do 2.200 kuna. Takvih slučajeva nije malo, u skupini primanja od 2.000 do 2.200 kuna je 2.724 umirovljenika.

Uskrsnicom je sada obuhvaćeno ukupno 7.378 umirovljenih Osječana. Novčana pomoć dijeli se u pet razreda, a iznosi se kreću od 100 do 400 kuna.

Pomoć za ukupno 8.000 umirovljenika

“Prva kategorija su umirovljenici s mirovinom do 1.000 kuna koji će primiti uskrsnicu u iznosu od 400 kuna. Umirovljenici s mirovinom od 1.000,01 do 1.200,00 kuna primit će 300 kuna. Umirovljenici s mirovinom od 1.200,01 do 1.700 kuna dobit će 250 kuna. Za umirovljenike s mirovinom od 1.700 kuna do 2.000 kuna uskrsnica će iznositi 150 kuna, a u novoj kategoriji bit će umirovljenici s mirovinom od 2.000,01 do 2.200 kuna koji će primiti 100 kuna uskrsnice” – izvijestila je danas na mrežnim stranicama osječka gradska uprava.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Uz popust na placu, umirovljenici ovdje imaju i božićnicu i uskrsnicu!

Osim njih, tu su i umirovljenici s inozemnim mirovinama, korisnici invalidske mirovine zbog nesposobnosti za rad i oni koji rade nepuno radno vrijeme, a kojih će prema procjenama ove godine biti između 600 i 700. S tim bi se ukupan broj umirovljenika za dodjelu uskrsnica mogao popeti na oko 8.000, za što je Grad Osijek u proračunu osigurao oko milijun i 700 tisuća kuna.

Uskrsnica će umirovljenicima biti isplaćena na kućnu adresu putem usluga Hrvatske pošte. Oni koji ostvaruju mirovinu iz dva ili više izvora, prema međunarodnim ugovorima te nisu evidentirani u HZMO-u, zahtjev mogu predati do 10. travnja, u gradskim četvrtima i mjesnim odborima kao i u Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

Dodatak na mirovinu zbog povećanih troškova života?

Također, uskrsnice u iznosima od 200 i 300 kuna putem darovne kartice bit će isplaćene i socijalno ugroženim osobama. Riječ je o korisnicima naknade za troškove stanovanja, pomoći prehrane u pučkoj kuhinji te beskućnicima smještenima u Centru za prihvat beskućnika u Osijeku.

Umirovljenicima "za šunkicu" do 200 kuna daje još nekoliko gradova

Socijalnim mjerama za Uskrs bit će obuhvaćeno oko 11 tisuća osoba, umirovljenika, korisnika socijalnog programa, članova obitelji korisnika troškova stanovanja, korisnika Pučke kuhinje i beskućnika.

Prvi potpredsjednik Gradskog vijeća, Drago Šerić kazao je kako Grad Osijek prati situaciju te razmatra mogućnosti kojima bi, s obzirom na povećanja režijskih troškova, dugoročnije pomogao građanima.

“Prvi materijal smo dostavili gradonačelniku i tražimo načine kako bismo našim sugrađanima pomogli na izravan način, kroz olakšice, sniženje cijena ili nekim dodatkom na minimalne mirovine te tako sugrađanima ublažili troškove kućnog budžeta, u skladu s gradonačelnikovim najavama” – zaključio je Drago Šerić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap