Osiguranje mora platiti 40 tisuća kuna za mirovinu isplaćenu obitelji poginule žene

Jasmina Grgurić Zanze
8. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje tužbom je tražio i dobio od Croatia osiguranja 39.000 kuna. Toliko su, naime, isplatili obiteljske mirovine udovcu i djeci žene koja je poginula u prometnoj nesreći kada je na nju kao vozačicu audija još 2009. godine u Pitomači naletjelo teretno vozilo.

Ilustracija: Pixabay

Općinski sud u Koprivnici dosudio je u korist Zavoda za mirovinsko osiguranje koji je isplatio 39.000 kuna obiteljske mirovine udovcu i djeci žene poginule u prometnoj nesreći još 2009. godine u Pitomači. Na vozačicu audija naletjelo je teretno vozilo koje je bilo osigurano u Croatia osiguranju.

Prvo tražili 79.000 kuna, ali zahtjev su smanjili

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje tužbom je potražio i nepravomoćno dobio od Croatia osiguranja 39.000 kuna koliko su isplatili mirovine obitelji smrtno stradale žene. No, najprije su tražili 79.000 kuna, ali tijekom postupka su zbog zastare potraživanja odustali od 40.000 kuna i ostali na iznosu od 39.000 kuna koliko im je na kraju sutkinja i dosudila, piše Podravski list.

Iz osiguravajuće kuće su prigovorili kako se ne može primijeniti zakon koji je bio na snazi u trenutku isplate, već onaj koji je bio na snazi kada se ‘štetni događaj’, odnosno prometna nesreća s poginulom osobom dogodila.

Mirovinsko ima pravo zahtijevati naknadu štete

Kako se radilo o različitim zakonima o mirovinskom osiguranju, iz Croatije su tvrdili kako u zakonu na koji se poziva HZMO nije propisano da bi se odredbe primjenjivale i na događaje koji su se dogodili prije. No, sutkinja je na kraju dosudila u korist HZMO-a zato što je bilo evidentno da su isplatili članovima obitelji taj iznos priznate im obiteljske mirovine za pokojnu majku, odnosno suprugu.

Umirovljenica dobila 1,1 milijun kuna odštete za obavljanje kućanskih poslova

Sutkinja je u obrazloženju presude utvrdila kako prema odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju Zavod ima pravo zahtijevati naknadu štete koju predstavljaju novčana davanja na teret mirovinskog osiguranja.

Za dio tužbenog zahtjeva, sutkinja je primijenila rok zastare, no tijekom postupka HZMO je tužbeni zahtjev svejedno umanjio za iznos koji bi otišao u zastaru. Stoga je odlučila u punom tužbenom zahtjevu od 39.000 kuna dosuditi u korist tužitelja, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, piše Podravski list.

Osiguranje mora platiti 40 tisuća kuna za mirovinu isplaćenu obitelji poginule žene
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap