Optužena direktorica privatnog doma za starije osobe, prijeti joj zatvor!

Jasmina Grgurić Zanze
10. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Direktoricu privatnog doma za smještaj i skrb za stare i nemoćne osobe s bjelovarskog područja državno odvjetništvo tereti da je uskratila radnička prava zaposlenoj djelatnici. Naime, njegovateljicu nije prijavila pa joj sada prijeti do godine dana zatvora.

Ilustracija: Rawpixel

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 55-godišnjakinje zbog kaznenog djela povrede prava iz socijalnog osiguranja i protiv 51-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u povredi prava iz socijalnog osiguranja. Kako se radi o optužnici, državno odvjetništvo krije imena optuženih, piše Bjelovar.live.

njegovateljica krađa
[VIDEO] Njegovateljica u domu za starije uhvaćena u krađi nakon što je unuk postavio skrivenu kameru

Tereti ih se da su kaznena djela počinili u razdoblju od 16. listopada 2017. do 4. kolovoza 2018. godine. Tada je direktorica jednog privatnog doma za smještaj i skrb za stare i nemoćne osobe, a 51-godišnjak kao osoba koja je upravljala domom, zaposlila jednu ženu na radnom mjestu njegovateljice. Međutim, plaću su joj isplaćivali obročno te ju nisu prijavili HZZO-u niti HZMO-u, čime su joj onemogućili stjecanje statusa osiguranika i ostvarenje prava iz osnovnog zdravstvenog i obveznog mirovinskog osiguranja.

Žena je okrivljena po čl. 134 Kaznenog zakona u kojem stoji da ”onaj tko drugome uskrati ili ograniči pravo iz mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja ili osiguranja od nezaposlenosti utvrđenog zakonom ili uskrati uplatu doprinosa za zapošljavanje osoba s invaliditetom, ako time nisu ispunjena obilježja nekog drugog kaznenog djela, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”. Muškarca se, pak, tereti za pomaganje u ostvarenju tog kaznenog djela.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap