Oprema u automobilu: Znate li da kutija za prvu pomoć ima rok trajanja?

Ana Kanazir
25. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Po određenim pravilima bi svaki vozač u svojem automobilu trebao imati određenu opremu u koju spadaju: kutija prve pomoći, reflektirajući prsluk, trokut, a u nekim slučajevima je potreban i vatrogasni aparat. Ipak, kod nekih od ovih stvari vrijede i određena pravila, kao na primjer trebate paziti na rok trajanja kutije za prvu pomoć, ali i da imate dovoljno prsluka u autu. Oprema u automobilu vam u nekim situacijama može spasiti život i ne smije se zanemarivati.

Oprema u autu: kutija prve pomoći, zaštitni prsluk, troku

Oprema za auto | Mirovina.hr

Kao što smo pisali ovdje, oko 50 posto vas se u našoj anketi izjasnilo kako i dalje vozi auto. Oprema u automobilu je vrlo važna kod nesreća ili kvarova. Ipak, znate li što sve treba sadržavati?

Vozačka dozvola u starijoj dobi: Skoro 50 posto vas starijih od 65 godina i dalje vozi auto

Obratite pažnju na detalje prsluka

Što se tiče reflektirajućeg prsluka treba paziti na nekoliko stvari. Prije svega, na njemu treba stajati europska oznaka EN471, dok je prsluk narančaste ili žute boje. Isto tako, broj prsluka treba odgovarati i broju osoba u automobilu i trebaju stajati na lako dostupnom mjestu.

Osim zbog vaše sigurnosti, prsluk morate imati i kako ne biste dobili kaznu. Naime, iznosi kazne se razlikuju od države do države, a najviše iznosi u Španjolskoj gdje ćete morati platiti od 200 eura kada ne nosite prsluk u slučaju napuštanja vozila zbog kvara ili nesreće. Ipak, u ovom slučaju zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste. U Hrvatskoj vozači moraju imati prsluk kada se nalaze na ulici nakon nesreće, a to vrijedi za vožnju u gradu i izvan njega. Kazna kod nas iznosi 30 eura.

Provjerite rok trajanja prve pomoći

Kutija prve pomoći se razlikuje za automobile i za motocikle. Kutija prve pomoći za automobile mora biti u skladu s normom HRN 1112, dok kutija za motocikl treba zadovoljiti normu HRN 1113. Ove oznake ćete vidjeti na kutijama prve pomoći.

Ipak, provjerite s vremenom datum trajanja kutije, jer kutija za prvu pomoć zapravo vrijedi pet godina. Prva pomoć za vozila HRN 1112 se može kupiti po cijeni od 11,81 eura.

Oprema u autu: kutija prve pomoći, zaštitni prsluk, troku

Oprema za auto | foto: Mirovina.hr

Tko sve mora imati vatrogasni aparat?

Vozila kategorije M i N moraju imati vatrogasni aparat koji je punjen prahom ABC, a sama kilaža aparata će ovisiti o vrsti vozila. Tako će osobni automobili za davanje autotaksi prijevoza trebati imati jedan vatrogasni aparat od dva kilograma, dok recimo osobni automobili u vlasništvu ili na korištenju na temelju ugovora o zakupu odnosno leasingu pravnih osoba, obrtnika, tijela državne uprave i tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave koji služe prijevozu za vlastite potrebe trebaju imati aparat od jednog kilograma.

Dobro je znati i kako ugasiti požar na vozilu, ako do njega dođe. Kako navode iz HAK-a najvažnije je ostati smiren. Prije svega stanite sa strane, isključite motor, a onda što prije napustite auto i pokušajte ugasiti plamen. Malo podignite poklopac motora rukavicama ili nekim drugim materijalom, a onda mlaz aparata za gašenje usmjerite na izvor požara i gasite ga kratkim mlazovima.

mijenjanje gume
Jeste li stavili zimske gume na vaš auto? Ako niste, kazne su i do 15.000 kuna

Kada se stavlja sigurnosni trokut?

Još jedna stvar koju je potrebno koristiti kod nesreće ili kvara je i sigurnosni trokut. U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama se navodi da se ovaj trokut stavlja na cestu kada je vozilo zaustavljeno na mjestu ili dijelu ceste kao što su tuneli, mostovi, podvožnjaci, zavoji, pješački prijelazi,… Također, sigurnosni trokut je obavezan kad je vozilo zaustavljeno na kolniku na takvom mjestu ili u takvim vremenskim prilikama da ga vozači vozila koja nailaze istim smjerom ne mogu ili teško mogu pravodobno uočiti.

Trokut se stavlja na kolnik iza vozila, u okomitom položaju, a vozač mora na sebi imati već spomenuti reflektirajući prsluk. Ako postupite suprotno ovim odredbama, kazna je 30 eura.

Po zimi su obvezne i zimske gume, koje treba imati do 15. travnja, a više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap