Jeste li stavili zimske gume na vaš auto? Ako niste, kazne su i do 15.000 kuna

Ana Kanazir
15. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

S dolaskom kiše, vjetra, magle, a na kraju i snijega, mijenja se i jedna stvar na automobilima, a to su gume. Naime, od danas je potrebno zamijeniti ljetne za zimske gume, odnosno obvezno je korištenje zimske opreme na vozilima jer u suprotnome možete dobiti kaznu od 5.000 do 15.000 kuna. Ovo pravilo vrijedi sve do 15. travnja iduće godine.

mijenjanje gume

Mijenjanje gume | foto: Pixabay, HutchRock

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na dionice autocesta i većine državnih cesta koje se nalaze u kontinentalnom dijelu Hrvatske za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

ljetno računanje vremena
Zimsko računanje vremena: Ne zaboravite vratiti sat unatrag u noći sa subote na nedjelju

Velike kazne za nepoštivanje pravila

Iz Policijske uprave zagrebačke su podsjetili građane na još neka pravila koja vrijede u zimskim mjesecima. Tako treba prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu kako ne biste ugrožavali druge u prometu.

Što se tiče novčane kazne, situacija je iduća:

– Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do 5.000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka, navode iz policije.

Jednako tako, do 31. ožujka iduće godine je na snazi i pravilo da za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap