Općina umirovljenicima isplatila 400 do 600 kuna više, novac moraju vratiti

Josip Mihaljević
21. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Općina Viškovo je, zbog greške u informatičkom sustavu, prilikom isplate jednokratne godišnje pomoći za starije od 65 godina isplatila 400 do 600 kuna više. Pozivaju umirovljenike da novac vrate jer bi u protivnom mogli ostati bez besplatnog dopunskog osiguranja.

Ilustracija (Pixabay)

Prije desetak dana pisali smo o Općini Viškovo, koja je umirovljenicima prilikom isplate jednokratne godišnje pomoći zbog greške u informatičkom sustavu uplatila veće iznose. Umirovljenici će novac morati vratiti u općinsku blagajnu, a vijećnici su istaknuli problem da bi zbog samog primitka tog novca dio umirovljenika mogao završiti s većim godišnjim prosjekom prihoda i na račun toga ostati bez besplatnog dopunskog osiguranja.

Pedesetak umirovljenika dobilo 400 do 600 kuna više

umirovljenici bocaju
Općina umirovljenicima slučajno uplatila veće uskrsnice, sad bi mogli biti u problemu

Kontaktirali smo Općinu, pitali smo koliko umirovljenika je zahvaćeno pogrešnom isplatom, za koji iznos, kako će novac moći vratiti i što će biti s besplatnim dopunskim osiguranjem.

Iz Općine su još jednom izrazili žaljenje zbog situacije koja je nastala pogreškom u informatičkom sustavu za koju Viškovo nije odgovoran nego tvrtka koja je zadužena za redovito održavanje i funkcioniranje. Grešku nisu mogli niti spriječiti niti predvidjeti, dodaju.

Pojasnili su da se ne radi o uskrsnicama, iako se isplaćuju u isto vrijeme kad i uskrsnice, nego o jednokratnoj godišnjoj novčanoj pomoći za starije od 65 godina. Pomoć iznosi 400, 600 i 1.000 kuna, ovisno o visini mirovine primatelja, a odnose se samo na one umirovljenike s mirovinama do 3.000 kuna.

“Od ukupno 542 odobrena zahtjeva kojim se ostvaruje pravo na novčanu pomoć, 45 korisnika dobilo je obavijest o više uplaćenom iznosu. Uplaćeno im je 400 ili 600 kuna više nego što im pripada. Iznose koji im ne pripadaju mogu dobrovoljno vratiti uplatom na račun Općine Viškovo ili odlaskom u poslovnicu banke s dopisom kojeg su primili od Općine Viškovo po kojem će banka izvršiti povrat više uplaćenog iznosa s računa korisnika na račun Općine Viškovo”, pojašnjavaju iz Općine.

Evo kako vratiti novac

Još preostaje razgovarati s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, odnosno dogovoriti da preplaćeni iznos ne ulazi u godišnji prosjek. Oni koji su na granici s prihodima i koriste besplatno dopunsko, novac bi trebali vratiti i predočiti dokaz:

“Što se tiče ostvarivanja prava na besplatno dopunsko osiguranje, zbog većeg prosjeka godišnjih prihoda, Općina Viškovo će u razgovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje tražiti da se uvaži i dopis od Općine Viškovo i dokaz o povratu kako bi im se omogućilo besplatno dopunsko osiguranje”, zaključuju iz Općine Viškovo.

 

Copy link
Powered by Social Snap