Općina umirovljenicima isplatila 400 do 600 kuna više, novac moraju vratiti

Josip Mihaljević
21. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Općina Viškovo je, zbog greške u informatičkom sustavu, prilikom isplate jednokratne godišnje pomoći za starije od 65 godina isplatila 400 do 600 kuna više. Pozivaju umirovljenike da novac vrate jer bi u protivnom mogli ostati bez besplatnog dopunskog osiguranja.

Ilustracija (Pixabay)

Prije desetak dana pisali smo o Općini Viškovo, koja je umirovljenicima prilikom isplate jednokratne godišnje pomoći zbog greške u informatičkom sustavu uplatila veće iznose. Umirovljenici će novac morati vratiti u općinsku blagajnu, a vijećnici su istaknuli problem da bi zbog samog primitka tog novca dio umirovljenika mogao završiti s većim godišnjim prosjekom prihoda i na račun toga ostati bez besplatnog dopunskog osiguranja.

Pedesetak umirovljenika dobilo 400 do 600 kuna više

umirovljenici bocaju
Općina umirovljenicima slučajno uplatila veće uskrsnice, sad bi mogli biti u problemu

Kontaktirali smo Općinu, pitali smo koliko umirovljenika je zahvaćeno pogrešnom isplatom, za koji iznos, kako će novac moći vratiti i što će biti s besplatnim dopunskim osiguranjem.

Iz Općine su još jednom izrazili žaljenje zbog situacije koja je nastala pogreškom u informatičkom sustavu za koju Viškovo nije odgovoran nego tvrtka koja je zadužena za redovito održavanje i funkcioniranje. Grešku nisu mogli niti spriječiti niti predvidjeti, dodaju.

Pojasnili su da se ne radi o uskrsnicama, iako se isplaćuju u isto vrijeme kad i uskrsnice, nego o jednokratnoj godišnjoj novčanoj pomoći za starije od 65 godina. Pomoć iznosi 400, 600 i 1.000 kuna, ovisno o visini mirovine primatelja, a odnose se samo na one umirovljenike s mirovinama do 3.000 kuna.

“Od ukupno 542 odobrena zahtjeva kojim se ostvaruje pravo na novčanu pomoć, 45 korisnika dobilo je obavijest o više uplaćenom iznosu. Uplaćeno im je 400 ili 600 kuna više nego što im pripada. Iznose koji im ne pripadaju mogu dobrovoljno vratiti uplatom na račun Općine Viškovo ili odlaskom u poslovnicu banke s dopisom kojeg su primili od Općine Viškovo po kojem će banka izvršiti povrat više uplaćenog iznosa s računa korisnika na račun Općine Viškovo”, pojašnjavaju iz Općine.

Evo kako vratiti novac

Još preostaje razgovarati s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, odnosno dogovoriti da preplaćeni iznos ne ulazi u godišnji prosjek. Oni koji su na granici s prihodima i koriste besplatno dopunsko, novac bi trebali vratiti i predočiti dokaz:

“Što se tiče ostvarivanja prava na besplatno dopunsko osiguranje, zbog većeg prosjeka godišnjih prihoda, Općina Viškovo će u razgovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje tražiti da se uvaži i dopis od Općine Viškovo i dokaz o povratu kako bi im se omogućilo besplatno dopunsko osiguranje”, zaključuju iz Općine Viškovo.

 

Općina umirovljenicima isplatila 400 do 600 kuna više, novac moraju vratiti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap