Odšteta za otkaz u Europskom parlamentu je ogromna: Dobijete preko 400 hrvatskih prosječnih mirovina

Josip Mihaljević
27. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Sigurno se nikada niste pitali što se dogodi sa sirotim europaralmentarcima koji ne uspiju osvojiti novi mandat. Jedna takva je, recimo, Marijana Petir. Nemojte se previše brinuti za njih – imaju pravo primati punu plaću još dvije godine, ako ne nađu novi posao.

Foto: Pexels

Dobiti otkaz, tj. ne osvojiti novi mandat u Europskom parlamentu je možda najbolji otkaz na svijetu. Podsjetimo, bruto plaća hrvatskih eurozastupnika je 8.757 eura, a nakon plaćanja europskog i hrvatskog poreza iznosi negdje oko 4.500 eura – malo više od 33 tisuće kuna mjesečno, piše direktno.hr.

Najbolji otkaz na svijetu?

Osim plaće, naravno, imaju i dnevnicu od 320 eura i naknade za službena putovanja. Imaju još 4.200 eura za troškove rada svog ureda, kao i 24 tisuće eura kako bi zaposlili tri asistenta.

Sve u svemu, iznimno poželjan posao, što dokazuju čak 33 izborne liste u Hrvatskoj.

Međutim, ni otkaz europarlamentarnim zastupnicima neće teško pasti. Naime, kada im istekne mandat i ne budu ponovno izabrani, imaju pravo na ‘otpremnine’ – primanje pune plaće dok ne nađu novi posao, a za pronalazak novog posla imaju čak dvije godine. 

Još šest mjeseci mogu primati trećinu iznosa koji su dobivali za troškove funkcioniranja ureda (1.430 eura), iako potreba za postojanjem ureda više ne postoji. Dodatno, sva uredska oprema (računala, printeri, stolovi, stolice) koji su kupljeni europskim novcem – ostaje bivšim zastupnicima!

Igramo se matematike

Naše zastupnike u EU parlamentu čeka 1.000 eura dodatka na mirovinu po mandatu!

Dakle, dvije godine primati 4.200 eura je oko 800.000 kuna. Dodajmo u taj iznos šest mjeseci za troškove funkcioniranja ureda, i dobijemo dodatnih 63.700 kuna. Plus još što uspiju napraviti s opremom iz ureda – nešto više od 900.000 kuna. Prosječni hrvatski radnik s prosječnom plaćom mora raditi 11 i pol godina kako bi zaradio taj iznos.

Idemo vidjeti koliko je tek s mirovinama. Pojednostavit ćemo:

Recimo da je prosječna mirovina u Hrvatskoj 2.400 kuna. I recimo da će prosječan umirovljenik takvu mirovinu primati 18 godina. To je ugrubo oko 518.400 kuna, koliko umirovljenik primi u 216 mjeseci.

Dolazimo do računice da je dobiti otkaz u Europskom parlamentu približno dovoljno kako bi se pokrio pun iznos dvije prosječne mirovine, koje bi se isplaćivale čak 36 godina. I to je samo za otkaz. Više o drugim pogodnostima vezanim za mirovinu možete pročitati ovdje.

Odšteta za otkaz u Europskom parlamentu je ogromna: Dobijete preko 400 hrvatskih prosječnih mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap