Određeni euri se ne smiju koristiti do 1. siječnja, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
9. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Od 1. siječnja 2023. godine u Hrvatskoj službena valuta postaje euro. Mnogo toga će se promijeniti, a jedna važna promjena su nove novčanice i kovanice koje će biti u upotrebi. Ove kovanice možete dobiti i prije navedenog datuma, točnije od 1. prosinca, u bankama, poslovnicama Fine i Hrvatske pošte, pri čemu svojih 100 kuna možete bez naknade promijeniti u istu vrijednost novaca u kovanicama eura, odnosno dobit ćete 13,27 eura. Ipak, ove kovanice ćete moći koristiti tek nakon 1. siječnja 2023. godine.

euro

Foto: Unsplash

Uvođenjem eura će doći do mnogih promjena na tržištu, ali i u novčanicima građana. Kako biste bili spremni na promjene koje dolaze, uvijek možete sve informacije pronaći ovdje.

Tečaj €/kn: 7,53450
HNB otkrio koje nas sve promjene čekaju na bankomatima nakon uvođenja eura

Kako će izgledati mjesec dana prije uvođenja eura?

Pripreme na prelazak na euro će biti postepene. Prije svega, važno je znati koji je tečaj konverzije. On iznosi 7,53450 kuna za jedan euro. Idući korak je nabaviti komplete kovanica eura ‘za prvu ruku’, što možete napraviti već od 1. prosinca u bankama, poslovnicama Fine i Hrvatske pošte. Tako ćete za 100 kuna dobiti paketić od 13,27 eura u kovanicama. Važno je zapamtiti da ovaj novac ne smijete koristiti sve do uvođenja eura, 1. siječnja.

Kako će sve izgledati nekoliko mjeseci nakon uvođenja eura?

Nadalje, ostatak kuna možete zamijeniti u prvih 12 mjeseci i nakon uvođenja eura i to bez naknade u poslovnicama banke, Fine i Hrvatske pošte. Iz HNB-a tako očekuju da će se prilikom zamjene kune za euro vratiti oko 1,1 milijarda komada kovanica kune. Više o tome smo pisali ovdje.

Važna promjena dogodit će se i na bankomatima. Tako će od 1. siječnja bankomati vršiti isplatu samo u eurima, pri čemu će se na početku moći podići iznosi od 10 i 20 eura, a kasnije će se uvesti i veći apoeni.

Što se tiče samih mirovina i one će se podizati u eurima te sjedati na račun u eurima nakon 1. siječnja iduće godine. Što se tiče police dopunskog zdravstvenog osiguranja, HZZO je izvijestio kako će cifra ostati ista, odnosno kako ćete morati izdvojiti svaki mjesec 9,29 eura, što je iznos od 70 kuna, koliko i sada iznosi polica dopunskog osiguranja. Više o tome smo pisali ovdje.

Određeni euri se ne smiju koristiti do 1. siječnja, evo o čemu se radi
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap