Odlazak televizijskog velikana: U 80. godini preminuo Miroslav Lilić, ostat će upamćen po jednoj vijesti

Milan Dalmacija
25. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Preminuo je dugogodišnji televizijski novinar i urednik, Miroslav Lilić. U karijeri dugoj 42 godine ostao je upamćen po izvještavanju o smrti Josipa Broza Tita, ali i po uspostavi 24-satnog Programa za slobodu. Bio je osnivač, direktor i glavni urednik Nove TV, a imao je i mjesto u pravama Croatia Recordsa i Jadran filma.

Miroslav Lilić | Foto: Screenshot: YouTube/TheOsamdesete

U 80. godini preminuo je doajen televizijskog novinarstva u Hrvatskoj, Miroslav Lilić, doznaje Večernji list. Lilić je bio ikona malih ekrana, ali i utjecajna ličnost Televizije Zagreb, a kasnije i HRT-a.

Lilić je rođen 8. travnja 1944. godine u Siveriću pored Drniša. prvi razred osnovne škole završio je 1949. godine u Beogradu, u kojem je živio jer mu je otac postao ministrom rudarstva. Prvi posao mu je bilo tovarenje ugljena u rudniku. Zatim se zaposlio u Jugoplastici, no to mu nije bilo zabavno, pa se ipak odlučio vratiti u školske klupe. Diplomirao je jugoslavensku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. No, odlučio se baviti novinarstvom.

Duga i plodna karijera

Na Televiziji Zagreb zaposlen je 1967. godine. Napredovao je toliko da je 11 godina kasnije bio odgovorni urednik Informativno-političkoga programa. Urednikom i direktorom programa postao je sredinom osamdesetih. Dvaput je osvajao nagradu za najbolje uređen i vođen dnevnik u bivšoj državi.

Ipak, najviše će biti upamćen po tome što je prvi izvijestio o smrti Josipa Broza Tita, što možete vidjeti u videu ispod teksta. Postoji i anegota vezana uz taj trenutak. Lilić, naime, jedini nije bio spreman za tu vijest, pa je uzeo sako i košulju od svojih kolega, a dolje je bio odjeven u traperice, zbog čega je vijest morao pročitati sjedeći.

Pokrenuo Novu TV

U samostalnoj Hrvatskoj bio je glavni urednik HTV-a. Osmislio je i pokrenuo 24-satni Program za slobodu. Od 1992. do 1994. bio je savjetnik glavnog ravnatelja HRT-a za program. Uz to, bio je predsjednik uprave Croatia Recordsa (ranije Jugotona) i član uprave Jadran filma.

U svojoj bogatoj 42-godišnjoj karijeri ostat će upamćen kao osnivač, prvi direktor i glavni urednik Nove TV. Na HRT se vraća 2005. godine opet u ulozi savjetnika ravnatelja za program.

U mirovinu je otišao 2009. godine, ali je ostao uključen u sva zbivanja. Godine 2011. izdao je autobiografiju “Bez cenzure”. Iza njega su ostale druga supruga Pupa i kći Mateja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap