Od iduće godine poskupljuje mlijeko, ali uvodi se povrat od 50 lipa za bocu

Jasmina Grgurić
17. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Umirovljenici, umjetnici preživljavanja. Naziv je to koji prati starije građane Hrvatske, jer preživjeti moraju od mirovina koje su većini manje od prosječnih 2.500 kuna. Koju kunu sa strane uspiju “zaraditi” sakupljanjem boca, što vlastitih, a što onih iz kanti za smeće. Od iduće godine za 50 lipa moći će vratiti i ambalažu mliječnih proizvoda, ali to znači da će oni i poskupjeti.

Foto: Pixabay

Litru mlijeka po novom ćemo plaćati 52 lipe skuplje. Za ono svježe već sada moramo izdvojiti više od sedam kuna pa će ova osnovna namirnica doseći nevjerojatnu cijenu od gotovo osam kuna. Kada bi prosječni hrvatski umirovljenik svakog dana po toj cijeni kupio ovaj proizvod, on bi potrošio oko 240 kuna, odnosno oko deset posto svije mirovine. Samo na mlijeko.

Slaba utjeha pritom je da će se to građanima vratiti kroz povratnu naknadu od 50 lipa pa će “realno” poskupljenje, ukoliko vrate praznu bocu mlijeka ili jogurta u zamjenu za taj novčani iznos, biti svega dvije lipe koliko iznosi naknada za sam sustav gospodarenja ovom vrstom otpada. Isto će vrijediti i za malene bočice u kojima su razni napici od dva decilitra, a koji će također uz mliječne proizvode u bocama poskupjeti.

Baka Ana živi bez kune prihoda pa po cijele dane hoda i skuplja boce uz cestu

Iako je Vladi ovakvom mjerom cilj očistiti Hrvatsku od smeća i plastike, mnogi građani nemaju niti navike niti mogućnosti skupljati i vraćati ambalažu na za to predviđenim mjestima, a pogotovo oni stariji. Neki to ne mogu činiti zbog udaljenosti, prijevoza, starosti, bolesti pa će za njih mlijeko biti skuplje, jer obveze povrata ionako nema. Također, tu su i kante za razvrstavanje u koje građani odmah bacaju svu plastiku, bez zamjene za novac te recikliraju na taj način.

Povratnu naknadu na ambalažu od mliječnih proizvoda ukinuo je bivši ministar Mihael Zmajlović 2015. godine, kada su ti proizvodi pojeftinili za iznos naknade. No, u međuvremenu su poskupjeli na drugi način. Vlada je naknadu trebala vratiti od početka ove godine, no odgodila je to na jučerašnjoj sjednici za iduću. Razlog je taj što su proizvođači mlijeka, mliječnih proizvoda i pića tražili vrijeme prilagodbe, strahujući da će poskupljenje dovesti do rasta uvoza. No, ni poskupljenje u izbornoj godini Vladi ne ide na ruku.

Od iduće godine poskupljuje mlijeko, ali uvodi se povrat od 50 lipa za bocu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap