Od danas u domove stižu novi korisnici i posjetitelji, ali pod vrlo strogim pravilima!

Jasmina Grgurić Zanze
18. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Domovi za starije i nemoćne osobe najopasnija su mjesta kada je riječ o širenju epidemije koronavirusa. Najbolje to pokazuju slučajevi u Splitu i Koprivnici, ali i ostalim ustanovama za smještaj umirovljenika, iz kojih i dalje stižu vijesti o novom broju zaraženih i umrlih osoba. Ipak, od danas su dopuštene posjete korisnicima, kao i prijem novih stanara, ali uz vrlo stroga pravila. Također, stanari napokon mogu van na zrak i u šetnju!

Foto: Mirovina.hr

Ministrica Vesna Bedeković još je prije deset dana predstavila mjere ublažavanja u sustavu socijalne skrbi koje su započele danas, dva mjeseca nakon što korisnici u domovima za starije i nemoćne osobe nisu mogli izlaziti i vidjeti članove svojih obitelji. Na tisuće osoba živjelo je diljem Hrvatske u potpunoj izolaciji, a danas je tome došao kraj. No, pod vrlo strogim pravilima.

Novi korisnici bit će testirani i u samoizolaciji

Naime, u domove umirovljenika ponovno je dozvoljen prijem novih korisnika, ali i posjete. Posljednjih tjedan dana stanarima je dozvoljena dostava hrane, higijenskih potrepština i ostalih potrebnih stvari koje su im donosili njihovi bližnji i najmiliji, a krenuli su opet i na toliku im potrebnu fizikalnu terapiju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo propisao je strogo pridržavanje epidemiloških mjera o prijemu novih korisnika i posjetama.

Prijem novih korisnika prema listi čekanja moguć je uz obvezu zadržavanja najmanje dvije sobe za potrebe izolacije korisnika sa sumnjom na COVID-19 te obvezno testiranje novog korisnika na SARS-CoV-2 neposredno prije realizacije smještaja te samoizolaciju novog korisnika u trajanju od 14 dana.

Posjete uz masku, mjerenje temperature i izjavu

Kada je riječ o posjetama, unutar ustanove moguće su samo za korisnike koji nisu u mogućnosti koristiti vanjski prostor zbog tjelesnih ograničenja (treći i četvrti stupanj usluge). U sobi može biti najviše jedan posjetitelj. Prije ulaska on mora obavezno dezinficirati ruke i staviti zaštitnu masku. Bit će mu izmjerena tjelesna temperatura. Također će morati potpisati izjavu da nema simptome COVID-19, da nije u samoizolaciji i da njegovi ukućani nemaju respiratorne simptome.

Županijski timovi otkrili pravo stanje u domovima: Rade bez dozvole, imaju previše korisnika...

Domovi će morati ograničiti broj istovremenih posjeta prema prostornim uvjetima i mogućnostima
doma, a kako bi se osiguralo poštivanje mjera.

Preporučuje se organizacija posjeta u vanjskom prostoru doma za pokretnije korisnike, odnosno one koji su u mogućnosti koristiti vanjski prostor. U slučaju da posjete nije moguće organizirati u vanjskom prostoru, korisnicima ih je potrebno omogućiti u zasebnoj prostoriji uz poštivanje mjera zaštite. Isto tako, obavezno je evidentiranje svih posjetitelja pri dolasku i odlasku.

Korisnici napokon smiju izaći van na zrak

Od danas korisnici smiju izaći van ustanove u kojoj su smješteni, kako bi boravili na svježem zraku, šetali u krugu ustanove, dvorišta ili obližnjeg parka. Pritom moraju biti u pratnji zaposlenika, uz poštivanje fizičke udaljenosti i mjera zaštite.

U zajedničkim prostorijama moraju držati razmak od dva metra te dezinficirati ruke prije obroka. Preporuča se da do kraja epidemije svatko jede u svojoj sobi, ili u zajedničkoj blagovaonici poštujući mjeru od dva metra razmaka među osobama. Za pridržavanje svih mjera odgovorna je dežurna medicinska sestra ili drugi dežurni djelatnik, odnosno pružatelj usluge.

Preporuke HZJZ-a za domove možete detaljnije pročitati OVDJE.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [236.72 KB]

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap