Objavljen program za Dan grada Zagreba: Evo što vas sve čeka

Ana Kanazir
28. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Dan grada Zagreba se obilježava svake godine 31. svibnja. Tako će na ovaj dan građani moći uživati u vrlo bogatom programu koji će se održavati na ulicama i centrima za kulturu. U proslavu se uključio i ZET koji će nuditi vožnju starim tramvajem, a u Staroj gradskoj vijećnici će se održati svečanost dodjele javnih priznanja Grada pojedincima i institucijama.

Park Maksimir u Zagrebu.

Maksimir | Foto: Unsplash / Kristina Kutleša

Zagrepčani će nekoliko dana prije obilježavanja Dana grada Zagreba, ali i na sam dan moći uživati u nizu aktivnosti koje organiziraju Grad Zagreb, gradske ustanove i poduzeća. U sve se uključio i ZET, a neke manifestacije će biti tradicionalne poput smjene straže Kravat pukovnije.

Žičara koja vodi do Sljemena
Novost za sve iz Zagreba: Prijevoz žičarom će biti potpuno besplatan, ali morate napraviti jednu stvar

Tribine, radionice i izložbe

Bogat program za Dan grada Zagreba pripremili su centri za kulturu u raznim kvartovima. Tako će Centar za kulturu i film Augusta Cesarca u suradnji s Knjižnicom Kustošija predstaviti izložbu radova polaznika programa Otvoreni atelje – likovne radionice za treću životnu dob. Izložba se može razgledati od 27. svibnja do 10. lipnja. Više programa organizirano je također u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Tamo će biti projekcije kratkih plesnih filmova, kviz o poznavanju Zagreba i nastup škole mjuzikala.

Narodno sveučilište Dubrava organiziralo je povijesne tribine na temu Zagreb kroz stoljeća. Također, u petak, 31. svibnja u 20 sati održat će se i koncert Ivane Starčević i Matije Antolića Pjesme o Zagrebu i o ljubavi. U Centru za kulturu na Peščenici će se održati radionice i izložbe. Bogat program pripremili su i u Kulturnom centru Travno. Prvi u nizu bio je program nastao prema događanju ‘Obuci tradiciju’. Za 29. svibnja predviđen je besplatan akustični koncert u Parku Travno.

Koncerti za svakoga

U petak, na sam Dan Grada održat će se i koncert Barbare Suhodolčan Vrbički i ansambla C’est la vie! u Narodnom sveučilištu Sesvete. Centar za kulturu Trešnjevka organizira veliki koncert tamburaškog orkestra Gaj i njihovih gostiju 31. svibnja s početkom u 20:00 sati.

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad i ove godine je obilježio Dan grada Zagreba programom pod nazivom ‘Volim Zagreb i u Susedgradu’, a dva koncerta Novi val klasike i koncert Jazz Point Novi Zagreb: Lana Janjanin Quartet održali su se u Centru za kulturu Novi Zagreb. Prigodni koncert održat će se 29. svibnja u 20 sati u Muzeju grada Zagreba. Na koncertu će nastupiti Akademski zbor, Tamburaški i Harmonikaški orkestar SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

ZET zagreb
Grad Zagreb objavio na koji se način stariji od 65 mogu besplatno voziti ZET-om od lipnja

Neke stvari su već dio tradicije

ZET će osigurati prigodnu vožnju tramvajem M24 koji ove godine puni 100 godina. linija će na Dan Grada prometovati trasom Ljubljanica – Mihanovićeva – Glavni kolodvor – Ulica kneza Mislava – Trg žrtava fašizma – Ulica Franje Račkog – Trg bana J. Jelačića – Savska cesta – Ljubljanica, od 10:00 do 16:30 sati. U suradnji sa ZET-om i ove će se godine provesti projekt Glazbena kontrola, u sklopu kojeg će članovi orkestra zasvirati u zagrebačkim tramvajima

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja će biti smjene straže Kravat pukovnije, Zagrebački vremeplov, bit će i nastup folklornih ansambala, a prikazat će se i dječje predstave i prigodno razgledavanje grada na hrvatskom jeziku. Istog datuma će se već tradicionalno u Staroj gradskoj vijećnici održati svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj će gradonačelnik Tomislav Tomašević uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap