Provedeno prvo jesensko istraživanje popularnosti stranaka: HDZ pao za 1,21%, a HSU je na 0,5%

Ana Kanazir
21. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Dnevnik HTV-a je objavio prvo jesensko istraživanje popularnosti političkih stranaka HRejting koji je proveden od 15. do 19. rujna proveden na uzorku od 1.400 ispitanika. HDZ je po rejtingu i dalje na prvom mjestu za najviše ispitanika, točnije za njih četvrtinu. Nakon njih je SDP, dok je na trećem mjestu Možemo!, a HSU bilježi 0,5 posto.

Hrejting

HRejting jesen | foto: Dnevnik, HTV

Na četvrtom mjestu po dobivanju podrške javnosti je Most, a pridružila im se i peta stranka, a to je Penavin Domovinski pokret. Pouzdanost ovog istraživanja je 95 posto. Donosimo i kako stoje druge stranke.

sabor replike
Cro Demoskop: HDZ pada, Vlada dobila najnižu ocjenu, a 80 posto ljudi misli da država ide u krivom smjeru

HDZ ima gubitak od 1,21 posto

Vodeća stranka je i dalje HDZ s 25,5 posto ispitanika. Ipak, afera s INA-om uzrokovala je HDZ-u gubitak od 1,21 posto podrške od zadnjeg istraživanja. Na drugom mjestu se našao SDP koji je za 8,8 posto slabiji, a ima 16,7 posto podrške ispitanika, dok je na trećem mjestu stranka Možemo! s 10,9 posto.

Obje stranke bilježe blagi pad u odnosno na prošlo istraživanje. Most je na četvrtoj poziciji s 8,7 posto. Domovinski pokret ima 5,7 posto i ujedno je jedna od pet stranaka koja prelazi izborni prag u plusu (+1,20%). Upravo zahvaljujući tom skoku od 1,2%, izborni su prag i preskočili.

Ostalih 13 stranaka nalaze se ispod 5 posto, pri čemu se najbolje pozicionirala stranka Centar koju podupire 2,3 posto birača. Da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, parlamentarne stranke: Hrvatski suverenisti (1,0%), IDS (1,0%), HNS(0,6%), HSU (0,5%), HSLS (0,5%), Čačićevi Reformisti (0,5%), u hrvatski parlament nikad ne bi zakoračile.

Anketu u suradnji agencije Promocija Plus i RTL-a, a koja donosi Cro Demoskop za rujan, možete vidjeti ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap