Obišli smo trgovine uoči najavljenih poskupljenja: Neke stvari su poskupile, a neke su značajno jeftinije

Matej Markovinović
1. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Uoči najavljenih poskupljenja namirnica od ožujka 2023. godine, zaputili smo se u četiri najveća trgovačka lanca u Hrvatskoj te smo iz prve ruke vidjeli kakvo je stanje. Naša zapažanja usporedili smo s cijenama u prosincu 2022. godine.

Foto: Unsplash

Prošloga smo prosinca obišli četiri popularna trgovačka lanca, Lidl, Konzum, Kaufland i Interspar, kako bi vidjeli i zabilježili cijene prije dolaska nove valute. Isto to smo napravili i sada, na dan 1. ožujka 2023., ne bi li provjerili jesu li namirnice zaista poskupile.

Na listu namirnica, baš kao i prethodnog puta, stavili smo špagete, umak za tijesto od rajčice, trajno mlijeko, crvenu jabuku, naranče, rajčicu grappolo, svinjski kare i pileća prsa. Sve namirnice su od istog proizvođača kao i u prosincu, kako bismo zapravo mogli vidjeti realno stanje poskupljenja. Napominjemo, također, da namirnice koje prilažemo nisu uvijek najjeftiniji izbor u trgovini. Drugim riječima, postoje i nešto jeftiniji artikli.

Cijene namirnica u prosincu prošle godine

Za početak, prilažemo cijene namirnica u prosincu 2022. godine.

Cijene namirnica u prosincu 2022. godine.

Cijene namirnica u prosincu 2022. godine. Foto: mirovina.hr

Cijene namirnica u ožujku 2023.

Nakon cijena namirnica u prosincu, prikazujemo kakve su cijene u ožujku 2023. godine, nakon što se već dva mjeseca koristimo eurom. Poskupljenja su označena crvenom, pojeftinjenja zelenom, a ako je iznos isti kao u lipnju, onda smo koristili žutu boju. Budući da u prosincu još nije bilo eura, ovog ćemo puta o promjenama cijena govoriti još u kunama, no u tablici su priložene obje valute.

Napominjemo da je rajčica grappolo u Lidlu bila dostupna samo u prethodno izvaganom pakiranju, pa je cijena nešto veća. Također, K Favorites umaka nije bilo U Kauflandu u prosincu, dok je ovog mjeseca nedostajala Despar rajčica od 400 grama u Intersparu, pa smo uvrstili onu od 690 grama koja je, iz nekog razloga, jeftinija.

Cijene namirnica u ožujku 2023. godine.

Cijene namirnica u ožujku 2023. godine. Foto: mirovina.hr

Mlijeko gotovo svugdje jeftinije

Naime, kilogram špageta poskupio je za nekoliko lipa u Konzumu, dok je u Intersparu masovno poskupio. Cijena za špagete u Lidlu ostala je na istoj razini kao u prosincu, dok je u Kauflandu pojeftinila za desetak lipa. Za umak za tijesto u Lidlu ćete platiti isto kao i prošle godine, u Konzumu nešto jeftinije, dok su artikli ipak nešto drugačiji u Kauflandu i Intersparu nego prošle godine, stoga to ne možemo usporediti.

Litra trajnog mlijeka u Lidlu, Konzumu i Interspara jeftinija je za 7 lipa, dok je u Kauflandu skuplja za kunu i 19 lipa. Kilogram crvene jabuke svugdje je poskupio osim u Konzumu, a ista je situacija i s narančom te crvenim lukom. Velika poskupljenja doživjela je i rajčica grappolo, za koju ćete najmanje platiti u Konzumu.

Jaja su blago poskupila u Lidlu i Konzumu, a značajno su pojeftinila u Kauflandu i Intersparu. U usporedbi s prosincem, kilogram svinjskog karea bez kostiju jeftiniji je u Lidlu i Konzumu, dok je skuplji u Kauflandu i Intersparu. Pileća prsa pojeftinila su u svakoj trgovini.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap