Usporedili smo cijene namirnica tijekom godine: Najviše je poskupio artikl kojeg ima svako kućanstvo

Matej Markovinović
30. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Tik prije dolaska eura, zaputili smo se u četiri najveća trgovačka lanca u Hrvatskoj kako bi provjerili cijene pojedinih namirnica. Naša smo zapažanja zapisali i usporedili s cijenama istih namirnica iz veljače i lipnja. Poskupljenja su i više nego vidljiva.

Foto: Unsplash

Nova valuta je na pragu, inflacija divlja, prema najnovijim podacima dosegla je 13,5 posto, a s njom i cijene u trgovinama. Obišli smo četiri popularna trgovačka lanca, Lidl, Konzum, Kaufland i Interspar u veljači i lipnju, ne bismo li usporedili iznose pojedinih namirnica. To smo napravili i sada, na kraju 2022. godine, kako bismo vidjeli realnu sliku poskupljenja.

Na listu namirnica stavili smo špagete, umak za tijesto od rajčice, trajno mlijeko, crvenu jabuku, naranče, crveni luk, rajčicu grappolo, jaja, svinjski kare te pileća prsa. Imali smo na umu da za našu usporedbu cijena u veljači, lipnju i sada, u prosincu, odaberemo namirnice istih proizvođača, koje, napominjemo, možda nisu najjeftiniji izbor u trgovinama, ali prikazuju stvarno stanje dizanja cijena.

Cijene namirnica u veljači

Za početak, prilažemo tablicu kakve su cijene bile za ove namirnice u veljači. Napominjemo da nismo uzimali u obzir akcijske cijene.

Cijene namirnica u veljači. Foto: mirovina.hr

Cijene namirnica u Lipnju

Sljedeća tablica koju prilažemo pokazuje kakve su cijene bile u lipnju. Namirnice koje su poskupile u odnosu na veljaču, označili smo crvenom bojom, one koje su pojeftinile označili smo zelenom, a one koje su ostale iste označene su žutom bojom.

Cijene namirnica u lipnju. Foto: mirovina.hr

Cijene namirnica u prosincu

Nakon što smo se prisjetili cijena iz veljače i lipnja, koje bi mnogi, da mogu, vratili, prilažemo najnoviju tablicu napravljenu tik prije dolaska eura. Poskupljenja su, podsjećamo, označena crvenom, pojeftinjenja zelenom, a ako je iznos isti kao u lipnju, onda smo koristili žutu boju.

Cijene namirnica u prosincu. Foto: mirovina.hr

Dakle, špageti su značajno poskupjeli u Lidlu i Konzumu. U Kauflandu je cijena ostala jednaka onoj iz lipnja, dok je Interspar pojeftinio svoje špagete za tri kune. Umak za tijesto je pojeftinio u Lidlu, dok je u Konzumu i Intersparu ostao isti. U Kauflandu nismo mogli pronaći njihov K Favorites umak od rajčice, stoga smo ga bili primorani – preskočiti.

Mlijeko je svugdje osim u Lidlu poskupjelo, dok je kilogram crvene jabuke pojeftinio u Kauflandu i Intersparu. Slično se može reći i za naranče, koje su jedino u Lidlu skuplje nego u lipnju. S druge strane, za kilogram crvenog luka potrebno je izdvojiti više novca u gotovo svakoj trgovini. Jedino je u Konzumu cijena ostala na istoj razini kao sredinom godine.

Rajčica je u Konzumu i Kauflandu poskupjela, u Intersparu pojeftinila, dok je u Lidlu ostala iste cijene. Najveće poskupljenje doživjela su jaja u svakoj trgovini, čija cijena za 10 komada doseže i 23,49 kuna u Intersparu. Podsjetimo, ista je količina u toj trgovini početkom godine koštala svega 9,99 kuna. S druge strane, svinjski kare je ostao na istoj razini u Lidlu i Konzumu, dok je u Kauflandu i Intersparu značajno pojeftinio. To se, doduše, ne može reći za pileća prsa koja su poskupjela, ponegdje i za 15 kuna po kilogramu od početka godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap