Obilježavanje godišnjice mature: ‘Rasuli smo se svugdje po svijetu, ali za obljetnicu se vidimo’

Ana Kanazir
30. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Obilježavanje godišnjice mature je poseban događaj i odlična prilika da ponovno sretnete kolege koje niste dugo vidjeli. U našoj posljednjoj anketi smo vas pitali obilježavate li godišnjice mature, a odgovori su podijeljeni. Vas 42,63 posto ili vas 191 je otkrilo kako ne obilježava godišnjice jer smatra da je to bez veze običaj, dok vas 37,72 posto ili 169 vas jedva čeka vidjeti prijatelje iz školskih klupa. Samo 19,64 posto vas nije išlo na svoju godišnjicu mature. Ipak, dobili smo i zanimljive komentare na našoj Facebook stranici, a neki od vas su nam poslali i fotografije.

proslava godišnjice mature

Proslava godišnjice mature | Foto: Facebook, mirovina.hr

Obilježavanje godišnjice mature se najčešće održava u nekom restoranu ili sličnom prostoru, a slavlje se uvijek događa na neku okruglu brojku godina. Mi smo saznali kako ste vi podijeljenih mišljenja oko ove proslave, a u komentarima ste nam otkrili razne stvari.

Rezultati ankete o godišnjici mature

Rezultati ankete o godišnjici mature | Foto: Mirovina.hr

‘Pripreme u tijeku za ranu jesen’

Većina vas nam je u komentarima reklo kako se sastaje svakih pet godina, a neki se tek spremaju proslaviti jubilarnu godišnjicu. Jednako tako, podijelili ste s nama i dojmove s obljetnica za koje kažete kako su prilika da saznate nove stvari o svojim bivšim kolegama.

‘Naravno da da i evo još malo i dođosmo do zlatne godišnjice 50 godina i kao da smo jučer bili maturanti, a prođe pola vijeka’, ‘Da, svakih pet godina oduvijek od kad smo se rastali iz osnovne i srednje… Zamislite, prošle godine 55. godišnjica gimnazije, super, a ove 60 godina osnovne. Pripreme u tijeku za ranu jesen’, ‘Da, svakih pet godina i idućeg mjeseca imamo 50. godišnjicu. Nema nas puno ali 15-ak nas uvijek dođe jer je to lijepo’, ‘Da, ove godine 45 godina. Rasuli smo se svugdje po svijetu, ali za maturu se vidimo’, ‘Nalazimo se svaki prvi četvrtak u mjesecu u Pampasu (pizzerija) na Trsatu. Svake pete godine svečana proslava, posjeta našoj susačkoj gimnaziji, našem razredu… Pripreme su u tijeku za proslavu 60. obljetnice mature.’

Neki su bili i vrlo humoristični pa su nam otkrili kako svaki dan slave maturu.

– Svaki dan jer svaki dan maturiram kad skuham ručak, rekla nam je jedna umirovljenica.

Crno bijela fotografija učenika u učionici
Anketa: Obilježavate li godišnjice mature?

‘Ne možemo se dogovoriti za piće, kamoli za godišnjicu’

Bilo je i onih koji ne obilježavaju godišnjice mature i to iz različitih razloga. Neki se tako nemaju potrebe vidjeti s bivšim kolegama, dok se drugi jednostavno vrlo teško dogovaraju za piće, a pa im organizacija proslave godišnjice mature predstavlja velik problem.

‘Ne, to mi nije zanimljivo. Ako me netko od kolega ne pozdravi na ulici, nemam potrebu da s takvim osobama provodim vrijeme’, ‘Nažalost, od 1977. nikada se nismo sastali, i ne znamo gdje su svi ti ljudi danas, mislim na 13. gimnaziju u Trnju, razred B, profesorica Samardija je bila razrednica’, ‘Ne možemo se dogovoriti za jedno piće tri godine, a ne za godišnjicu’, ‘Ja ne, jer ako mi se ne javljaju tijekom godine ili godina kada mi je bilo teško što će mi taj jedan dan. Imam nekoliko kolega s kojima komuniciram često’, ‘Lijepe uspomene neka ostanu u sjećanju, ne želim se razočarati’, ‘Ove godine 58, ali ništa, ranije smo slavili, žao mi je, sve nas je manje’.

Osim toga u nastavku možete pogledati i galeriju fotografija koje ste nam stavili u komentarima:

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap