Novom kampanjom ‘Umanjimo im brige’ nabavit će se paketi za uštedu energije osobama starije dobi

Ana Kanazir
26. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Stalna poskupljenja hrane, ogrjevnih materijala, ali i energenata teško padaju umirovljenicima. Starije osobe se teško snalaze, a kako bi im barem malo pomogli u ovim teškim vremenima Zelena energetska zadruga i Zaklada Solidarna s još devet europskih partnera su pokrenule kampanju ‘Umanjimo im brige’ kojom će se nabaviti pakete za uštedu energije osobama starije životne dobi. Projekt je financiran iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Ilustracija: Rawpixel

Pokazalo se kako u Hrvatskoj više od pola milijuna ljudi ne uspijeva podmiriti račune na vrijeme, a neki će možda morati i štedjeti na grijanju kako ne bi ušli u minuse. Također, neki umirovljenici su morali paliti svoju odjeću kako bi se ugrijali, o čemu smo pisali ovdje. Kako bi ovakvih slučajeva bilo što manje, kampanja ima za cilj osigurati pomoć za 100 osoba starije dobi. Kampanja se provodi na području Zagreba i Zagrebačke županije.

Tečaj €/kn: 7,53450

Umirovljenicima s istoka Hrvatske sve teže: 'Znam da je grijeh paliti odjeću, ali sam prisiljena'

Želi se osigurati bezbrižna zima

– U Hrvatskoj su osobe iznad 65 godina, a posebno žene, među najrizičnijim skupinama za materijalno, a posljedično i energetsko siromaštvo. Dostojanstvena starost treba biti i energetski sigurna starost, u kojoj osobe starije dobi mogu zagrijati prostoriju u kojoj borave ili pogledati najdražu TV emisiju bez straha da zbog toga sljedećeg mjeseca neće imati dovoljno novca za obroke. Ovom kampanjom upravo njima želimo osigurati bezbrižniju zimu kroz male mjere ušteda na vodi, struji i drugim energentima potrebnim za svakodnevni život, napisali su na svojim stranicama iz Zadruge Solidarna.

Cilj kampanje

Cilj ove kampanje je prikupiti iznos od 60.000 kuna, a ako se prikupi više od navedenog iznosa, sredstva će se koristiti za nabavu paketa za dodatan broj kućanstava. Osim paketa za uštedu energije, Zelena energetska zadruga osigurat će besplatno energetsko savjetovanje za učinkovitije korištenje energije i dodatne uštede. Zelena energetska zadruga će dodijeliti pakete tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023. Sadržaj paketa će biti jednak za sve korisnike, osim nekolicine paketa koji će se prilagoditi ovisno o specifičnoj situaciji i načinu potrošnje energije, odnosno potrebama kućanstva.

Osobe kojima će se dodijeliti paketi bit će odabrane temeljem jednog sljedećih kriterija:

  • Osoba je korisnik nacionalne naknade za starije osobe
  • Osoba je primatelj naknade za ugroženog kupca energenata
  • Osoba je primatelj zajamčene minimalne naknade
  • Osoba je korisnik mirovine u iznosu do 2.000 kn mjesečno
  • Dodatno, osoba treba imati prebivalište na području Grada Zagreba ili Zagrebačke županije

Ako ispunjavate neke od uvjete, a možete se prijaviti putem ovog obrasca ili pozivom na broj Zelene energetske zadruge: 01 209 5552. Kampanju možete podržati uplatom na namjenski račun Zaklade Solidarna:

IBAN: HR8124020061500078447
Svrha: DONACIJA – Umanjimo im brige
Model: 00
Poziv na broj: 01-2022
Banka: Erste banka

Novom kampanjom ‘Umanjimo im brige’ nabavit će se paketi za uštedu energije osobama starije dobi
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap