Novo žarište: U Domu za starije u Koprivnici zaraženo 13 korisnika, dva zaposlenika i dva kontakta

Jasmina Grgurić Zanze
22. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Brojka zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj ponovno je u porastu. Glavni razlog tomu je pojava novog žarišta u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe, gdje je zaraženo ukupno 15 osoba, uz dva kontakta. Riječ je o ustanovi gdje se zaraza pojavila ranije, bilo je samo dvoje oboljelih, ali dogodio se proboj unatoč samoizolaciji.

Krunoslav Capak /Snimak zaslona/Youtube)

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na današnjoj konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite da u preteklom danu imamo 42 nove oboljele osobe pa ih je sada 1.950 ukupno. Učinjeno je 27.614 testova, 1.340 u zadnja 24 sata. U postotku, broj pozitivnih slučajeva pada te iznosi 7,06 posto. Preminulih nema, a dosad je zbog COVIDa-19 život izgubilo 48 osoba. Na respiratorima ih je 19, jedan više u odnosu na jučer, a dosad se oporavilo 869 građana.

Unatoč samoizolaciji, došlo je do proboja u Domu

Veća brojka nego proteklih dana dogodila se zbog proboja virusa u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Riječ je o ustanovi otprije poznatoj javnosti, u kojoj su bila dva oboljela. Sada je zaraženo 13 korisnika, dva djelatnika i dva njihova kontakta.

“Riječ je o istom domu u kojemu je bilo dvoje zaraženih, to su bili ljudi koji su se vratili u dom s bolničkog liječenja, potom ih je bilo šest. Jučer smo testirali 20 korisnika, riječ je o stacionaru s osobama u dosta teškom stanju. Danas ćemo uzeti briseve svih osoba na tom odjelu. U domu je odmah nakon prve pojave bila određena mjera samoizolacije, ali ne možemo znati je li ona poštovana. Dogodio se proboj virusa, jako je teško reći kako” – pojasnio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

Vlada će sutra objaviti strategiju popuštanja mjera

Istraživanje Londonske škole za medicinu, kazao je Beroš, pokazuje da Hrvatska ima reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan, 0,8 posto, što znači da jedan oboljeli zarazi jednu osobu u svojoj okolini. Kao glavni razlog tako dobrim rezultatima vidi uvođenje i poštivanje mjera od strane građana, koje moli da i dalje nastave čini isto.

Vlada će sutra objaviti izlaznu strategiju, dokument izlaznih mjera s jasnim datumima popuštanja u cilju gospodarskog oporavka, a u dogovoru s epidemiolozima. No, to ne znači da se neke od njih, kaže Capak, neće ponovno uvesti ako epidemiološka situacija ne bude povoljna.

Serološke testove provodit će najprije u Zagrebu

Capak je komentirao kako još nisu stigli serološki testovi koji je će se prvo provoditi na uzroku od 1.100 osoba. Testiranja će se obavljati u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu, prema dobi i spolu, ali i na ljudima koji su imali jednak rizik od obolijevanja kako bi se dobila reprezentativna slika o antitijelima.

“Rezultati će biti poznati čim ih budemo znali u laboratoriju, a već su neke klinike po Hrvatskoj zainteresirane za daljnje provođenje ovakvih tekstova pa ćemo istraživanja raditi i šire” – kazao je Capak.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, Alemka Markotić, najavila je da će testove provesti i među djelatnicima Klinike. Brisevi su već uzeti i negativni su, a rade se i molekularna ispitivanja. Daljnje ciljane skupine za testiranja još se dogovaraju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap