Stožer: Šest novih oboljelih, troje ih je iz domova za starije, umrla 71-godišnja žena

Jasmina Grgurić
7. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Od jučer je šestero novih osoba oboljelih od koronavirusa, na splitskom i koprivničkom području. Troje ih je vezano uz domove za starije; njegovateljica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj te korisnik i zaposlenica doma za starije u Koprivnici. Žena u dobi od 71 godinu preminula je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Alemka Markotić (Snimak zaslona/Youtube)

Prema najnovijim informacijama županijskih Stožera civilne zaštite, šestero je novoboljelih osoba, među kojima je i njegovateljica doma za starije u Makarskoj te korisnik i djelatnica doma za starije u Koprivnici.

Došao iz bolnice na Brač i proširio zarazu

Nacionalni Stožer potvrdio je da je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti preminula 71-godišnja žena za čiji su se život dugo borili, ali zbog niza kroničnih oboljenja uz koronavirus, nije joj bilo spasa, potvrdila je Alemka Markotić.

No, došlo je do proboja virusa na Brač, gdje se kući iz splitske bolnice vratio muškarac, nakon čega je ostvario brojne kontakte. Još je jedna osoba pritom zaražena te premještena u izolaciju, kazao je Krunoslav Capak, ali stanje je pod kontrolom. Uzeti su brisevi 40 bližih i daljih kontakta te im je određena samoizolacija iz predostrožnosti.

Maja Grba Bujević rekla je kako je uz novih šest oboljelih ukupna brojka dosad potvrđenih slučajeva 2.125. Napravljeno je 41.930 testova, 877 u posljednja 24 sata. Ozdravilo je 1.641 osoba, ukupno ih je preminulo 86, dok ih je u bolnici 195, od čega 13 na respiratoru.

Zbog povoljne epidemiološke slike, danas će biti objavljene dvije nove odluke, o ponovnom početku rada auto škola te ukidanju karantene za vozače kamiona i međunarodnog transporta.

U kafiće i restorane moći će se ići i unutra

Sve je spremno za treću fazu popuštanja mjera od ponedjeljka, potvrdio je Božinović. Pritom se u susret izašlo i ugostiteljskim objektima koji nemaju terasu.

“Najprije smo dozvolili rad samo onima koji imaju terasu, no kako je puno malih restorana koji terasu nemaju, i oni će moći raditi i primati goste unutra s propisanom udaljenošću među stolovima i ljudima za stolom, uz ostale mjere higijene, dezinfekcije i distance. To znači da će svi ugostiteljski objekti moći primati goste i unutra i na terasama” – potvrdio je Capak.

Markotić je pojasnila i slučaj pacijentice koja je otpuštena kući iz bolnice u Vinkovcima, ali je zbog pogoršanja stanja vraćena.

“Pacijenti se s poboljšanjem stanja otpuštaju doma, jer u bolnici mogu oboljeti od bolničkih infekcija koje su vrlo opasne jer antibiotici na njih ne djeluju. Jedan dio oboljelih umro je od toga i zato ih šaljemo kući čim se oporave. Rijetko je to stopostotni oporavak. Nije to ništa neuobičajeno” – pojasnila je Markotić.

Capak je potvrdio da će se parlamentarni izbori moći održati u srpnju ako se nastavi povoljna epidemiološka slika. Iz isto razloga bi, kaže ministar Božinović, mogle biti ukinute propusnice već od ponedjeljka, što će se do tada razmotriti.

Stožer: Šest novih oboljelih, troje ih je iz domova za starije, umrla 71-godišnja žena
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap