Novim umirovljenicima mirovina 80 kuna veća nego lani

Jasmina Grgurić
25. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplatio je u ožujku 6.731 mirovinu građanima koji su pravo na nju stekli prvi put u 2021. godini. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, riječ je o gotovo 600 novih umirovljenika više, a njihova prosječna mirovina veća je za 80 kuna.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Mirovine novih umirovljenika narasle su u godinu dana za 80 kuna. Rezultat je to u prvom redu usklađivanja mirovina, koje su od tada rasle dvaput. Ipak, dio povećanja odnosi se i na novije pogodnosti koje ostvaruju novi umirovljenici, kao što su dodatni staž od šest mjeseci za svako dijete, umanjenje penalizacije te bonifikacija za rad nakon stjecanja uvjeta za mirovinu.

200 kuna manje nego svi umirovljenici skupa

Prema podacima HZMO-a, u ožujku su isplaćene mirovine za 6.731 korisnika koji je pravo na mirovinu prvi put stekao u 2021. godini. Valja reći da u taj broj nisu uračunati oni koji su to pravo također stekli, ali im se isplaćuje predujam, odnosno akontacija, sve do isplate redovne mirovine. Također, brojka ne obuhvaća ni novo umirovljenje branitelje, vojnike i pripadnike HVO-a.

Njihova prosječna mirovina iznosi 2.361 kunu, što je i dalje 200 kuna manje od ukupnog umirovljeničkog prosjeka od 2.567 kuna prema općim propisima. No, u odnosu na isto razdoblje lani, pomaka ima jer smo tada imali oko 600 novih umirovljenika manje, a njihova mirovina bila je, kako smo već kazali, 80 kuna niža.

Imaju više staža, ali su i stariji

Veća mirovina novoumirovljenih građana rezultat je malim dijelom i većeg staža koji se u odnosu na prošlu godinu u prosjeku povećao za osam mjeseci pa tako oni danas imaju 31 godinu i četiri mjeseca radnog staža. Povećala se i dob pa su novi umirovljenici godinu dana stariji te u prosjeku imaju nešto više od 63 godine. U odnosu na zajednički prosjek svih umirovljenih, radili su pola godine dulje.

Kada gledamo po vrstama mirovina, od 6.731 novoumirovljenih, najviše ih je u starosnoj mirovini, njih 2.427. Dodatno, u starosnoj mirovini za dugogodišnjeg osiguranika ih je 1.116, dakle ukupno 3.543. Nadalje, u prijevremenu starosnu mirovinu otišlo ih je 904, a dvoje zbog stečaja poslodavca. U invalidsku mirovinu je otišlo 305, a u obiteljsku 1.977 njih.

Novim umirovljenicima mirovina 80 kuna veća nego lani
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap