Novi-stari raskol u SDP-u: “Otkad je Peđa Grbin tu ništa se ne radi”

Josip Mihaljević
31. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Prije nešto više od godinu dana, ankete su SDP-u i HDZ-u uoči parlamentarnih izbora davale podjednake šanse. Danas je situacija za nekoć drugu stranku u državi puno lošija. Rejting im se prepolovio, a najnoviji izazov predsjednika Peđe Grbina čini se kao nemoguća misija – kako posložiti saborski Klub zastupnika u kojem očito nema većinu?

vesna nađ

Foto: Vesna Nađ (SDP) | Youtube screenshot

SDP već drugi mjesec za redom u anketama javnog mnijenja bilježi velik pad podrške javnosti i nalaze se na trećem mjestu iza HDZ-a i političke platforme Možemo. Preko ljeta su bili praktički nevidljivi u javnom prostoru, a kada i dospiju u javnost – muče ih novi stari raskoli u stranci. Može li danas itko povjerovati da su prije nešto više od godinu dana, uoči parlamentarnih izbora, u anketama stajali rame uz rame s HDZ-om koji ih je na tim istim izborima pomeo?

Novi predsjednik nema većinu u saborskom Klubu

Peđa Grbin o Hrelji: "Umjesto žetončića sada imamo hreljtončiće"

SDP je krajem srpnja iz stranke, nakon što su raspustili brojne organizacije, izbacio neka zvučna imena. Radi se o Rajku Ostojiću, Gordanu Marasu, Zvani Brumniću i Nikši Vukasu. Dojam je da se radi o ‘Bernardićevim’ ljudima koji je uoči parlamentarnih izbora sastavljao listu za sabor. Sada Bernardić i njegovi ljudi polako otkazuju poslušnost šefu stranke Peđi Grbinu, a Jutarnji list danas piše kako je Grbinov plan raspuštanje saborskog Kluba SDP-a kako bi osnovao novi. Problem – u Klubu nema većinu pa se takav potez za sada čini neizvedivim.

Grbin je već ranije u saborskom Klubu doživio politički poraz. Htio je smijeniti šefove saborskih odbora Nikšu Vukasa i Renatu Sabljar-Dračevac, ali je većina članova Kluba odbila to sprovesti u djelo.

Sabor bi s radom trebao početi 15. rujna, a kako piše Jutarnji, SDP će tada iz svog saborskog Kluba pokušati izbaciti one ljude koje su već izbacili iz stranke.

Vesna Nađ: Otkad je Peđa Grbin tu ništa se ne radi

Saborska zastupnica SDP-a Vesna Nađ kaže da je raspuštanje Kluba nemoguće bez kršenja saborskog poslovnika.

“Njih se ne može micati s njihovih pozicija. Bilo bi nelogično da se Predsjedništvo petlja i raspusti Klub. Ne idemo uzlaznom linijom i nije pametno zaoštravati stvari.

Nađ je kasnije za N1 poručila kako Peđi Grbinu takva inicijativa neće proći.

crobarometar kolovoz 2021
Novi Crobarometar: Možemo rasturio SDP, HSU zadovoljan rastom rejtinga

“To što je on htio maknuti predsjednika Odbora Nikšu Vukasa i kolegicu predsjednicu odbora za zdravstvo Renatu Sabljar-Dračevac, nismo vidjeli zašto bi se micali ako dobro rade posao u odboru. Dok se budemo tako međusobno klali neće biti sreće za SDP, a to vidimo i po zadnjem rejtingu.

Rečeno je da su ovi izbačeni jer se nije radilo, a otkad je tu Peđa Grbin, ništa se ne radi. Moramo se okrenuti politikama, radnicima, intelektualcima jer vidimo da Plenković i HDZ više nema oporbe”, zaključila je Vesna Nađ za N1.

Novi-stari raskol u SDP-u: “Otkad je Peđa Grbin tu ništa se ne radi”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap