Novi Crobarometar: Možemo rasturio SDP, HSU zadovoljan rastom rejtinga

Josip Mihaljević
26. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Najnoviji Crobarometar otkriva rejtinge političkih stranka. Na vrhu ništa novo, HDZ je mjesecima “zacementiran” na 30 posto podrške, a već drugi mjesec za redom Možemo bilježi značajan rast ispred SDP-a.

Dnevnik Nove TV donosi redoviti mjesečni ‘Crobarometar’ koji otkriva raspoloženje građana prema političkim strankama i institucijama.

Izborni prag prelazi pet stranaka

HDZ je po svemu sudeći imao mirno ljeto i već se mjesecima održavaju na 30 posto podrške. Drugi mjesec za redom ‘Možemo!’ je druga po snazi politička stranka u državi s 15,6 posto podrške. U odnosu na mjesec dana ranije, narasli su za dodatnih 0,7 posto.

SDP, koji je ponovno u unutarstranačkim ratovima, nastavlja s padom i sada mogu računati na tek 12,7 posto podrške. U odnosu na mjesec dana ranije, potonuli su za 1,6 posto.

Turbulencija i unutarstranačkih ratova nije nedostajalo ni na desnici – tako je Most iskoristio svađe unutar Domovinskog pokreta i sada mogu računati na 8,9 posto podrške birača. Domovinski pokret je pao skroz na 5 posto, a prije mjesec dana imali su 7,7 posto podrške.

HSU se pohvalio rastom rejtinga

Hrvatska stranka umirovljenika daleko je ispod izbornog praga, ali su među manjim strankama “najjači” izbor. Ovoga mjeseca imaju 2,7 posto podrške (pad od 0,1 posto u odnosu na mjesec dana ranije), puno više nego što su imali prije samo dva mjeseca kada su imali 1,5 posto potpore.

“Porast rejtinga Hrvatske stranke umirovljenika ulijeva nadu u oživljavanje političke aktivnosti umirovljenika Hrvatske s jasnim ciljevima i interesima poboljšanja kvalitete života umirovljenika u našoj zemlji. Samo samostalnim izlaskom na parlamentarne izbore za što je potrebna podrška preko 5 % biračkog tijela možemo razgovarati o utjecaju na sastavljanje vlade sukladno našim zahtjevima. Podržavajte nas i dalje”, napisali su danas na društvenim mrežama.

Iza HSU-a slijedi Fokus (1,5 posto), Radnička fronta (1,3 posto), Živi zid (1,2 posto), Centar (1,1 posto), a ispod 1 posto su IDS, HNS, Reformisti, HSLS i SDSS. Neodlučnih građana je 14,2 posto.

60 posto građana ne podržava rad Vlade

Kada je riječ o institucijama, 60 posto građana ne podržava rad Vlade, što je najslabija podrška u zadnjih godinu dana. Podršku im iskazuje tek 32 posto građana, a 8 posto ih ne zna.

Čak 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a samo 23 posto smatra da idemo u dobrom pravcu.

Najveći problem građani vide u neizvjesnoj gospodarskoj situaciji (20,6 posto), na drugom mjestu je strah od nezaposlenosti (19,5 posto), a kao treći problem doživljavaju korupciju i kriminal (10,4 posto).

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap