Novi predsjednik obećao podijeliti mirovine milijunima koji ih nemaju

Josip Mihaljević
20. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Kolumbijci su na jučerašnjim izborima odlučili kako će im novi predsjednik postati Gustavo Petro, bivši gerilac i gradonačelnik glavnog grada Bogote. Petro dolazi s političke ljevice, a u kampanji je najavio drastične izmjene ionako kompliciranog mirovinskog sustava.

gustavo petro

Foto: Gustavo Petro, novi predsjednik Kolumbije | Youtube screenshot

Kolumbija, u kojoj je jučer održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojima je za šefa države izabran Gustavo Petro, ima poprilično kompliciran mirovinskih sustav. Pored javnog sustava međugeneracijske solidarnosti, imaju i posve privatan oblik mirovinske štednje. Za razliku od Hrvatske, gdje je paralelno obavezan prvi i drugi stup, Kolumbijci se svakih pet godina mogu prebacivati iz javnog u privatni, ali u jednom moraju biti. To pravo im prestaje deset godina prije nego što napune uvjete za mirovinu, pa najčešće primaju kombinaciju javne i privatne mirovine.

No, takav bi sustav uskoro mogao u povijest jer je novoizabrani predsjednik Petro, inače bivši gerilac i gradonačelnik glavnog grada Bogote, najavio nacionalizaciju privatne mirovinske štednje, donosi reuters.com. Po struci je ekonomist i prvi je predsjednik Kolumbije koji se javno deklarirao kao ljevičar.

Petrove najave oko mirovinskog sustava, ali i drugih aspekta kolumbijske ekonomije, međunarodni investitori gledaju sa skepsom. Obećao je da će se zaustaviti svi novi planovi oko eksploatacije nafte i plina, a bombastična vijest dolazi u vidu “redistribucije” mirovinske štednje. Reuters piše kako se radi o potezima koji podsjećaju na socijalističke vođe u Venezueli koji su u posljednjih godina doveli do ekonomskog kolapsa države.

Novi predsjednik planira privatnu mirovinsku štednju prenijeti u državni proračun i omogućiti mirovinu milijunima koji na nju po važećim pravilima nemaju pravo. Radi se o populaciji od čak tri milijuna starijih (u Kolumbiji živi nešto više od 50 milijuna ljudi).

“Kako demokratizirati kapital, zemlju? Tako što ćemo ju podijeliti milijunima, kolumbijskom društvu”, kazao je Petro za novine La Republica.

No, problema u mirovinskom sustavu imaju i sada. Za isplatu mirovina im svake godine nedostaje oko 10,5 milijardi dolara, pa kao i Hrvatska, moraju razliku isplatiti iz državnog proračuna. S druge strane, privatni dio mirovinskog sustava raspolaže s oko 92 mlijarde dolara. Oni koji danas nemaju mirovine, prema najavi Petra, trebali bi primati oko 950 kuna mjesečno.

Novi predsjednik obećao podijeliti mirovine milijunima koji ih nemaju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap