Novi dašak života: Restaurira se reklamni znak nekadašnje tvornice ‘Nada Dimić’

Matej Markovinović
16. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

U tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu uskoro će osvanuti restaurirani reklamni znak nekadašnje popularne tvornice trikotaže ‘Nada Dimić’. Obavijest o restauraciji objavili su na svom Facebooku, no trenutno nije poznato kada će osvježeni znak ugledati svjetlo dana.

Branimirovom ulicom u Zagrebu, nekada se mogao osjetiti šušur radnika iz  tvornice trikotaže ‘Nada Dimić’. No, nekoć popularna tvornica koja je zapošljavala preko 1.500 radnika, već više od dva desetljeća stoji zapuštena i u raspadnom je stanju. Govorilo se proteklih godina da će ju neki investitori preurediti i prenamijeniti, ali to se još nije dogodilo.

Stanja tvornice ‘Nade Dimić’ svjesni su i radnici iz Tehničkog muzeja u Zagrebu, koji su odlučili vratiti dašak života tom dijelu Branimirove i obnoviti reklamni natpis i logo sa zgrade.

Reklama za proizvode tvornice trikotaže Nada Dimić: 'Moderno, jeftino, praktično'

Demontirali smo reklamni natpis i logo sa zgrade tvornice ‘Nada Dimić’ kako bi ih spasili od propadanja i sačuvali kao dio industrijske baštine Zagreba. Natpis i logo bit će restaurirani u muzejskoj restauratorskoj radionici i uvršteni u zbirku Tekstilna tehnika, napisali su na svom Facebooku.

Inače, tvornica trikotaže ‘Nada Dimić’ osnovana je 1923. godine u Zagrebu. Nada Dimić je, inače, revolucionarka i narodna heroina koja je tragično stradala 1942. godine. Tvornica se tijekom 20. stoljeća širila, no 2000. je prestala s radom. Kao nasljednik tvornice osnovano je 2003. godine poduzeće Endi Line, koje proizvodi pozamenterijske proizvode za primjenu u raznim industrijama, piše Hrvatska tehnička enciklopedija

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap