Novi cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje na snazi: Morate se prijaviti!

Josip Mihaljević
11. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Novi cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje jučer su stupili na snagu. Ako ste samac i mjesečna primanja su vam ispod 2.500 kuna – imate pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Ako živite u kućanstvu i mjesečni prihodi su vam ispod 2.000 kuna po osobi također imate pravo na dopunsko zdravstveno na teret državnog proračuna.

umirovljenik dopunsko

Foto: Rawpixel

Izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kojima su povećani iznosi cenzusa za ostvarivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna jučer su stupile na snagu.

Partnerstvo Silvana Hrelje (HSU) i vladajuće većine urodilo je plodom i novi cenzusi iznose 2.500 kuna za samce i 2.000 kuna za članove obitelji. To znači da, ako ste samac, a mjesečna primanja su vam ispod 2.500 kuna – možete dobiti besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Ako pak živite s više osoba u kućanstvu i mjesečni prihodi su vam ispod 2.000 kuna po osobi – tada također možete ostvariti besplatno dopunsko osiguranje.

Iako su se neki umirovljenici nadali da će ih sustav možda “automatski” prepoznati i ubaciti u zaštitni sustav besplatnog dopunskog, taj posao ćete ipak morati obaviti sami.

“Zakon je stupio na snagu 10. studenog ove godine, a svi oni koji ovo pravo ostvaruju moraju se SAMI prijaviti u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kako bi ugovorili policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. To mogu učiniti fizičkim odlaskom u nadležni ured ili elektronskim putem. Niže su linkovi na kojima se može ugovoriti polica – obratite se mailom ili ugovorite policu online na web stranicama Dopunskog zdravstvenog osiguranja”, poručuju iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Kontakt HZZO-a je ovdje, a policu osiguranja možete ugovoriti i preko ove poveznice.

Dobre vijesti krajem mjeseca

plenkovic
Vlada ipak odustaje od amandmana! Cenzusi za besplatno dopunsko rastu i bit će usklađeni

Linija mora negdje biti povučena pa sigurno postoje umirovljenici koji za nekoliko kuna premašuju cenzus i ne mogu ostvariti besplatno dopunsko osiguranje. Za njih imamo dobre vijesti.

Upravno vijeće HZZO-a će do kraja ove godine donijeti odluku o usklađivanju već uvećanih cenzusa. Prema procjenama, ne bi se trebalo raditi o nekom velikom usklađivanju, ali i par postotnih poena mogu rezultirati da ionako uvećani cenzusi porastu za dodatnih pedesetak kuna.

U tom slučaju najbolje vam je pričekati početak idućeg mjeseca kada usklađeni cenzusi stupe na snagu. Na portalu ćemo svakako pratiti daljnji razvoj događaja i obavijestiti vas o iznosima novih cenzusa.

 

umirovljenik dopunsko
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap