Nove osobne iskaznice od ponedjeljka: Evo kako će izgledati i za što će sve služiti

Josip Mihaljević
29. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako će zahtjeve za stare osobne iskaznice zaprimati do danas u 15 sati, a već od ponedjeljka se počinju izdavati nove. Nove osobne iskaznice imat će funkciju putovnice i zdravstvene iskaznice.

Stare osobne iskaznice idu u povijest, građani zahtjeve za izdavanjem mogu podnijeti do danas u 15 sati. Već od ponedjeljka počinju se izdavati nove elektroničke osobne iskaznice koje će ujedno služiti kao putovnica i zdravstvena iskaznica, donosi Dnevnik.hr. Nešto kasnije bi se na osobnoj mogli naći i podaci s vozačke dozvole, no iz Ministarstva su javili kako se još uvijek radi na tehničkom rješenju.

Portret se s desne seli na lijevu stranu, a čip koji je do sada bio na prednjoj strani ide na poleđinu. Čip će u sebi sadržavati digitalne podatke o fotografiji, otisku prsta i Matičnom broju osiguranika. Uskoro se očekuje i mobilna aplikacija e-Osobna koja bi građanima trebala olakšati pristup uslugama sustava e-Građani.

Iskaznice će vrijediti pet godina, a prema novom pravilniku o cijeni osobnih iskaznica koji na snagu stupa 2. kolovoza cijena će iznositi 100 kuna. Za starije od 70 godina izdavat će se osobne iskaznice bez certifikata i to po cijeni od 70 kuna. Ubrzanim postupkom iskaznicu ćemo plaćati 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Iz MUP-a su poručili kako svi građani s valjanim osobnim iskaznicama ne trebaju mijenjati iskaznice nego mogu čekati rok isteka.

Nove osobne iskaznice od ponedjeljka: Evo kako će izgledati i za što će sve služiti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap