Nove epidemiološke mjere od sutra na snazi u još dvije županije

Jasmina Grgurić Zanze
13. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Nakon što je nacionalni Stožer civilne zaštite u subotu izvijestio da je od Covida-19 u jednom danu umro najveći broj osoba dosad, njih čak sedam, crni niz nastavlja se i danas. Naime, do nedjelje je umrlo još šestero pacijenata. Ukupno, 26 ljudskih života koronavirus odnio je samo tijekom ovoga tjedna. Preminuli su uglavnom stariji ljudi s drugim bolesnim stanjima pa je važno i dalje pridržavati se epidemioloških mjera. Od sutra nove se uvode u još dvije županije.

Foto: pixabay.com

Nove nužne epidemiološke mjere nacionalni Stožer civilne zaštite donio je za još dvije županije, Zagrebačku i Virovitičko-podravsku, a počinju vrijediti sutra, u ponedjeljak 14. rujna za razdoblje od 14 dana.

Popis je najdulji za Zagrebačku županiju. Za svadbene svečanosti nema ograničenja broja sudionika, ali po novom se mora voditi evidencija sudionika te čuvati najmanje 14 dana. Na ostalim pak privatnim i poslovnim svečanostima smije biti najviše 20 sudionika. Na svim manifestacijama u zatvorenom prostoru, uključujući i mise, potrebno je nositi maske. Pogrebi se smiju organizirati s najviše 50 sudionika, bez održavanja karmina i izražavanja sućuti bliskim kontaktom.

Kada je riječ o posjeti starijim osobama u domovima umirovljenika, one su moguće samo na otvorenom, uz maske i fizičku distancu od najmanje 1,5 metar, a posjet može trajati naviše pola sata. Iznimno, u zatvorenom su posjete moguće nepokretnim osobama, na način da ući može samo jedan posjetitelj na 15 minuta. Prethodno treba mjeriti temperaturu, dezinficirati ruke te nositi masku, jednokratni ogrtač i nazuvke koje osoba sama mora osigurati.

Teror nad umirovljenicima u Zagorju, zabranjena im putovanja i okupljanja!

Korisnicima treba, prema preporuci Stožera, omogućiti češće telefoniranje i video pozive. Djelatnicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola preporuka je da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima s većim brojem osoba.

Od ponedjeljka nove su mjere i u Virovitičko-podravskoj županiji. Na svatovima može biti najviše 50 ljudi. Iznimno, može ih biti do 100 ako se po sudioniku osiguravaju četiri četvorna metra prostorne površine. Na ostalim svečanostima i proslavama broj sudionika je također 50, a sve manifestacije u zatvorenom moraju biti organizirane sa četiri četvorna metra po osobi uz obavezno nošenje maski.

Za sahrane nema ograničenja, osim što se sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom. Preporuke su pak djelatnicima zdravstvenih i socijalnih usluga da izbjegavaju veća okupljanja.

Svim umirovljenicima u Virovitičko-podravskoj županiji preporuča se da ne odlaze na organizirana putovanja te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap