Još jedna europska zemlja uvodi obavezno cijepljenje za starije od 60 godina

Jasmina Grgurić
30. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Sve više država odlučuje se na radikalne poteze u borbi protiv koronavirusa. Na drastičnu mjeru obaveznog cijepljenja, koje su dosad uvele tri azijske zemlje, sada se odlučila i jedna europska. Cijepljenje će biti obavezno za sve starije od 60 godina, a alternativa im je novčana kazna od čak 1.200 eura godišnje!

cijepljenje

Foto: Unsplash

Grčka je danas objavila da uvodi obvezno cijepljenje protiv covida-19 za osobe starije od 60 godina, piše N1. Dosad su to učinile tri azijske zemlje; Indonezija, Mikronezija i Turkmenistan. Također, Austrija je najavila da će od veljače uvesti obavezno cijepljenje, zbog čega su u zemlji nedavno održani masovni prosvjedi. Ostale europske zemlje uvele su obavezne covid potvrde za zdravstvo, socijalnu skrb, javne službe i slično, a Grčka se sada odlučila na puno radikalniji potez.

Tko se neće cijepiti, morat će platiti kaznu od 100 eura mjesečno, a mjera će se početi primjenjivati 16. siječnja 2022. godine.

Oko 63 posto od otprilike 11 milijuna stanovnika potpuno je cijepljeno, a zakazivanje termina cijepljenja ubrzalo se proteklih tjedana.

“Usmjeravamo naše napore na zaštitu naših sugrađana i zato će njihovo cijepljenje od sada biti obvezno”, rekao je grčki premijer Kiriakos Micotakis na sjednici Vlade.

Grci stariji od 60 godina koji se nisu cijepili moraju do 16. siječnja rezervirati termin za prvu dozu ili će se suočiti s kaznom od 100 eura svaki mjesec”, dodao je Micotakis.

Grčka je od početka pandemije potvrdila 931.183 zaraze i 18.067 mrtvih, a trenutno bilježe rekordne brojke zaraženih. Ovoga mjeseca necijepljenim osobama zabranili su ulazak u zatvorene prostore, uključujući restorane, kina, muzeje i teretane. No, ta mjera nije polučila rezultate.

 

Još jedna europska zemlja uvodi obavezno cijepljenje za starije od 60 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap