Nova pravila u domovima: Korisnici i dalje pod ključem, ali sada mogu imati posjete

Josip Mihaljević
20. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u petak nove mjere za sprječavanje i suzbijanje epidemije kod pružatalje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi. Dozvoljavaju se posjete, međutim, korisnici i dalje ne mogu niti u šetnju izvan doma.

capak

Foto: Krunoslav Capak, HZJZ | Youtube screenshot

HZJZ je u cilju “unapređenja kvalitete života i dobrobiti korisnika” u petak donio izmjene i dopune mjera za suzbijanje epidemije kod pružatelja socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi. Prošloga smo tjedna mogli svjedočiti raznim apelima korisnika domova za starije (više o tomu OVDJE i OVDJE) koji traže opuštenije mjere. Najveći problem im je činjenica što su od ožujka imali petnaestak dana slobode, a sve ostalo vrijeme provode zaključani, bez mogućnosti posjete i to im šteti psihičkom zdravlju.

Omogućene posjete, ali uvjeti su strogi

Korisnici domova za starije mole Stožer: Pustite nas barem u šetnju ulicom!

HZJZ je odlučio omogućiti posjete korisnicima i to samo u vanjskim prostorima pružatelja usluga (okućnica, vrt, dvorište). Korisnici i posjetitelji prilikom posjeta moraju nositi masku.

Organizirat će se prema unaprijed utvrđenom rasporedu, na način da se između korisnika i posjetitelja mora održati razmak od 1,5 metara. Maksimalan broj posjetitelja utvrđuje se prema raspoloživoj površini vanjskog prostora, kao i raspored posjeta. Preporuka je da u jednom posjetu korisnika posjeti tek jedna osoba. Svima koji dolaze u dom morat će se mjeriti temperatura, a ako je ona povišena – posjet se ne može ostvariti.

Sami domovi će o posjetiteljima morati voditi dnevnu evidenciju. Naravno, ljudi u samoizolaciju, potvrđeno pozitivni ili sa simptomima karakterističnim za Covid-19 ne mogu dolaziti u posjete korisnicima.

Dostava potrepština bez trodnevne karantene

Članovi obitelji korisnicima mogu, kao i ranije, dostavljati higijenske potrepštine, jela u originalnim pakiranjima i ostalo, bez prethodne pohrane. Ranije su sve ti dostavni paketi išli u trodnevnu izolaciju, a sada se mjera mijenja u to da se paket mora prebrisati dezinfekcijskim sredstvom i nakon toga se odmah može predati korisniku.

Paketi se predaju na samom ulazu kod pružatelja usluga.

Pružanje privatno omogućenih usluga

zenta luca cetinic
Ispovijest umirovljenice iz doma: "Preklinjem vas, nemojte me više ni dana čuvati na ovakav način!"

Omogućuje se pružanje privatno ugovorenih usluga isključivo korisnicima smještaja uz primjenu važećih mjera suzbijanja i sprječavanja epidemije. To su usluge fizikalne terapije, logopedije, psihološke, edukacijsko rehabilitacijske, psihoterapije; masaža, frizeri, krojači, ugostitelji, pokretni specijalistički gerontološko-stomatološki timovi, ambulante primarne zdravstvene zaštite i slično.

U jednom danu pružatelj dodatne usluge posjećuje jednog pružatelja usluge smještaja s većim brojem korisnika smještaja ili najviše dva pružatelja usluge smještaja s manjim brojem korisnika smještaja. Svi pružatelji dodatnih usluga moraju se držati svih epidemioloških mjera – maske, rukavice, dezinfekcija ruku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap