Korisnici domova za starije mole Stožer: Pustite nas barem u šetnju ulicom!

Jasmina Grgurić Zanze
16. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Tri mjeseca korisnici domova za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj nalazili su se u potpunoj karanteni. Iz ustanova nisu smjeli izlaziti, a u njih nitko od njihovih bližnjih nije mogao ući. Tek što su izašli iz jedne izolacije početkom lipnja, sada se nalaze u novoj, opet bez izlazaka i posjeta. Ravnatelji pojedinih domova sada traže od Stožera civilne zaštite da ublaže mjere!

Foto: Rawpixsel

Ravnatelji triju domova za starije s područja Osječko-baranjske županije uputili su tri zahtjeva u kojima od nacionalnoj Stožera civilne zaštite traže da njihovim korisnicima dopusti šetnje pod nadzorom djelatnika, prijem novih korisnika i realizaciju financijskih planova.

Depresivni su, izlazak u dvorište ništa im ne znači

“Od stožera na lokalnoj i državnoj razini zatražili smo najprije ublažavanje mjera zabrane izlaska korisnika na ulicu. Naime, već duže vrijeme kreću se isključivo u dvorištu i mogu reći da se većina korisnika u našoj ustanovi s time slaže, no određen broj korisnika to ne može podnijeti i traže izlaske van” – rekla je za Glas Slavonije ravnateljica županijskog Doma za starije i nemoćne osobe u Đakovu, Branka Barna.

Dio korisnika ne može više izdržati izolaciju pa im ništa ne znači što izaći smiju tek u dvorište ustanove.

“Neki od njih imaju svoje probleme otprije, neki su postali depresivni i činjenica je da smo mi svi socijalna bića, pa im, primjerice, činjenica da u dvorištu imaju suncobrane i klupe ništa ne znači, jer oni žele prošetati. Vide kroz ogradu da drugi šeću i razumljivo je da žele izići” – dodala je Barna.

Smatra da treba nastaviti s prijemom novih korisnika, na način da se oni prethodno testiraju i stave u samoizolaciju, kao što je kod hitnih slučajeva preko Centra za socijalnu skrb. Također, stopirana je i javna nabava pa im novac već pola godine stoji, kao i radovi poput redovnih popravaka i ličenja prostorija. Sve se to može, smatra, organizirati na način  da korisnici budu zaštićeni te se nada da će Stožer imati razumijevanja za njihove zahtjeve.

Na kraju životnog puta bez obitelji i prijatelja

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir Tomislav Peran smatra da se korisnicima trenutno ugrožavaju njihova individualna prava.

“Korisnici gledaju građane kako hodaju slobodno po ulici, neki ne nose maske, neki idu na nogometne utakmice, a onda shvate da je njima to onemogućeno. Naravno da zbog svega dođu u tjeskobnu i depresivnu situaciju iako im je, gledajući s pravne strane, omogućeno raskidanje ugovora s ustanovom u svakom trenutku. No netko ima kamo otići, a netko ne” – pojasnio je Peran za Glas Slavonije.

Najgore im je pak što na kraju svog životnog puta ne mogu ostvarivati kontakte s obiteljima i prijateljima.

 

Copy link
Powered by Social Snap