Njemački ekonomisti predložili da se u mirovinu ide tek sa 68, pobunili se i političari

Josip Mihaljević
12. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

 Njemačka u Europi često “vodi kolo” što se tiče javnih politika, a u njihovom fokusu opet je dobna granica umirovljenja. Trenutačno su u prijelaznom razdoblju prema kojem će u mirovinu ići sa 67 godina, no jedan njihov institut je zatražio da se i ta već visoka granica poveća za dodatnu godinu dana.

Ilustracija: Pixabay

Tri mjeseca uoči izbora u Njemačkoj buknula je vijest da savjetnici savezne vlade traže da se dobna granica za umirovljenje poveća za još jednu godinu, a kako su Nijemci sada u prijelaznom razdoblju i uskoro će u mirovinu sa 67 godina, u tom bi slučaju u punu starosnu mirovinu išli tek sa 68 godina života.

Kao razlog su naveli sve slabiji mirovinski sustav kojeg je sve teže financirati, a čest argument je i sve dulja očekivana dob života.

Političari na vlasti: Ne trebaju nam dodatna povećanja

Međutim, političari su već idućeg dana demantirali da njemačka vlada ide u tom smjeru, piše tportal.hr.

Europa na demografskoj prekretnici: Čak je i Njemačka u problemu, što čeka nas?

“Ja se zalažem za to da se više ne raspravlja o daljnjim podizanjima dobi za odlazak u mirovinu”, poručio je vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz.

Kazao je da je ranije izrečeni prijedlog zapravo “horor scenarij” kojem je jedino cilj smanjenje mirovina.

I veći koalicijski partner CDU također se usprotivio daljnjem podizanju dobne granice za umirovljenje.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier (CDU) kazao je kako je prioritet nastavak provođenja reforme iz 2007. godine prema kojoj će Nijemci u mirovinu sa 67 tek za deset godina.

Ekonomisti neće tako lako odustati

S druge strane, ekonomisti koji predlažu povećanje dobne granice umirovljenja neće tako lako odustati. Dobar dio zemalja EU se nalazi u sličnoj situaciji s mirovinskim sustavom i produljivanje dobne granice ili barem najave toga se očekuju diljem Europe.

Oni argumentiraju kako će se mirovine sve teže financirati jer se omjer radnika i umirovljenika narušava diljem kontinenta.

starija zena
Njemačka u krizi osjetno povećava mirovine, evo za koliko

“Mišljenje po kojem njemački mirovinski sustav nema problema mogu trenutno zastupati samo najtvrdokorniji predstavnici sindikata”, kazao je ekonomist i bivši predsjednik takozvanog trusta mozgova Lars Field.

Opasnost za mirovine vide i oporbene stranke koje upozoravaju da će kroz nekoliko godina demografski najjača godišta otići u mirovinu i da će javnom mirovinskom fondu zaprijetiti stečaj.

Također, trenutačnoj vlasti predbacuju što u mirovinski sustav ugrađuju razne pogodnosti što dodatno opterećuje blagajnu mirovinske štednje.

Njemački ekonomisti predložili da se u mirovinu ide tek sa 68, pobunili se i političari
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap