Njemačke tvrtke suočene sa starenjem stanovništva: Stariji radnici nisu uteg, već najveća vrijednost

Jelena Ratko
30. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Velike njemačke tvrtke usprotivile su se trendovima i sve više njih uvodi programe koji će olakšati rad starijim radnicima. S ciljem olakšavanja radnih uvjeta, Mercedes Benz je pokrenuo video platformu na kojoj starije kolege uče mlađe radnim zadacima.

Foto: pixabay.com

Prosječna dob ukupno 136.000 zaposlenih u Mercedes Benzu u Njemačkoj je 44,7 godina. Konkurentska tvrtka BMW (BMWG.DE) 2014. godine imala je 25 posto zaposlenih starijih od 50 godina, dok procjenjuju da će ta brojka za samo dvije godine iznositi 35 posto. Njemačka je, kao i brojne druge europske države, suočena s naglim opadanjem radno sposobnog stanovništva radi sve češćih umirovljenja među baby boom generacijom. Do 2030. godine, očekuje se kako će se obujam radno sposobnog stanovništva smanjiti za oko dva milijuna.

Vlada je, kako bi spriječila ovakav rast, najavila podizanje dobne granice za umirovljenje s 65 na 67 godina do 2030. “Tvrtkama je poznato da nije tako lako privući mlađe radnike, jasno im je da ne mogu bez baby-boomera i pokušavat će pridržavati se za njih”, rekao je demografski stručnjak Andre Schleiter iz Zaklade Bertelsmann za Reuters.

Velike njemačke tvrtke usprotivile su se trendovima i sve više njih uvodi programe koji će olakšati rad starijim radnicima, a isto tako i mlađima zahvaljujući edukacijama kojima se razvija međugeneracijska solidarnost među ove dvije skupine.

Iskustvo zlata vrijedno

Stariji radnici nisu uteg, već vrijednost za kompaniju – glavna je misao kampanje koje je počeo provoditi Mercedes Benz, a sličnih je stavova i konkurencija, bavarski BMW, prenosi Reuters.

Predrasudama da su stariji radnici prespori, neprilagodljivi, zaboravljivi i često na bolovanju u Mercedesu su pokušali stati na kraj izložbom koju je do sada posjetilo 80.000 ljudi. Posjetitelji prilikom ulaska na izložbu mogu izabrati hoće li ući kroz vrata za “mlade” ili “stare”. Mnogi umirovljenici, navodno, ulaze na vrata za “mlade”, jer se tako osjećaju.

Jednom kada prođu vrata, posjetiteljima su ponuđeni testovi pamćenja, ravnoteže, sposobnosti timskog rada i fizičkih sposobnosti. Testira se, također, koliko visoko posjetitelj/ica može skočiti i koliko se brzo može opustiti. Tako, primjerice, netko kome je 45 godina, nakon polaganja testova saznaje kako mu je biološka dob 36 godina i da ima 119 godina životnog iskustva.

“Mnoge predrasude u vezi starenja već dugo nisu u modi. Svaka dob ima potencijal… Dobna raznolikost znači raznolikost iskustva, perspektiva i novih ideja”, istaknuo je Markus Schäfer, idejni začetnik izložbe i direktor proizvodnje u Mercedesu.

Osim izložbe, tvrtka Mercedes je uvela još nekoliko inicijativa koje imaju za cilj promoviranje suradnje između starijih i mlađih kolega. Pokrenuta je korporativna video platforma na kojoj stariji radnici, koristeći se formatima sličnima YouTube videima, pokazuju mlađima kako izvršiti složenije radne zadatke. Stariji radnici trenutno testiraju egzoskelete koji bi im trebali smanjiti tjelesno opterećenje prilikom rada s uzdignutim rukama. Također, starijim radnicima kojima se bliži odlazak u mirovinu, omogućen je rad na pola radnog vremena.

Starenje stanovništva je neizbježno, a prilagodba nužna

Čak 35 posto zaposlenika BMW-a do 2020. bit će starije od 50 godina. Tvrtka je nedavno u pogone postavila drvene podove kako bi smanjili opterećenje koljena za radnika, a tijekom smjene radnici se izmjenjuju na radnim pozicijama kako bi se izbjegao pretjeran broj repetitivnih pokreta tijela. Primjeri Mercedesa i BMW-a pokazuju koliko su njemačke kompanije postale svjesne posljedica starenja stanovništva.

Prosječna dob 136.000 Mercedesovih radnika u Njemačkoj je 44,7 godina. U BMW-u očekuju da će udio radnika starijih od 50 godina s 25 posto u 2014. porasti na 35 posto do 2020. godine. Broj radno aktivnih Nijemaca do 2030. smanjit će se za dva milijuna, a nedostatak radnika otkida gospodarstvu 0,9 posto od godišnjeg rasta.

“Kompanije sistematičnije ulažu u starije radnike iznad 50 jer je jasno da ne dolazi dovoljno mladih s kvalifikacijama”, rekao je Schleiter. Njemačka trenutno ima jednu od najvećih stopa zaposlenosti starijih u Europi. Kako vlada, tako i privatni sektor, ulaže velike napore u stvaranje novog načina funkcioniranja sistema. Sve će više tvrtki u narednim godinama, kako je najavio Schleiter, ulagati najviše upravo u radnike starije od 55, kojima je do mirovine ostalo još 12 godina ili više.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap