Ništa od referenduma? Istekli rokovi za prikupljanje potpisa, Suverenisti oprezni u izjavama

Josip Mihaljević
8. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

U nedjelju u ponoć završio je tvodjedni rok za prikupljanje potpisa potrebnih za raspirivanje referenduma o euru. Hrvatski suverenisti, koji su izgurali cijelu stvar, izlaze s porukom koja sugerira da neće imati dovoljno potpisa.

euro referendum

Foto: Facebook stranica “Zaštitimo hrvatsku kunu”

Hrvatski suverenisti i Hrvatska stranka prava su prije 15 dana pokrenuli referendumsku inicijativu “Zaštitimo hrvatsku kunu” i krenuli u prikupljanje potpisa. Cilj referenduma je spriječiti uvođenje eura kao službene valute, odnosno “zacementirati” kunu u Ustav kao službeno sredstvo plaćanja i kod bilo kakvih promjena valute narediti provođenje drugog referenduma.

euro referendum
Problem za vladajuće? Umirovljenici većinom protiv uvođenja eura!

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave su poručili kako je za održavanje referenduma potrebno prikupiti 368.867 potpisa, a čini se da su Suverenisti vrlo blizu te brojke. Saborski zastupnik Marko Milanović Litre i član organizacijskog odbora referendumske inicijative kazao je za Jutarnji list kako ne može sa sigurnošću proglasiti pobjedu, ali da se nada kako su skupili više od potrebnog broja potpisa.

“Prema našim procjenama, u vikend, znači u dva posljednja dana za prikupljanje potpisa, ušli smo s više od 300 tisuća već skupljenih potpisa građana. Dakle, moguće je da ćemo večeras do 23.59 sati  prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma”, kazao je Litre za Jutarnji list u nedjelju.

Dodao je kako se ipak trebaju prikupiti svi potpisi iz svih dijelova Hrvatske kako bi proveli analizu i utvrdili točan broj potpisa. Prema njegovim najavama, za to će im trebati dva-tri tjedna.

 

Ništa od referenduma? Istekli rokovi za prikupljanje potpisa, Suverenisti oprezni u izjavama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap