Ništa od predizbornih debata? Tri od četiri vodeća kandidata odbili sudjelovati!

Josip Mihaljević
10. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

U demokratskom društvu unazad zadnjih 70-ak godina predizborne debate su postale neodvojive od izbornog procesa. U specijalnim debatnim emisijama kandidati mogu građanima predstaviti svoja politička mišljenja i predložiti nove politike, kao i kritizirati svoje protukandidate. Sve su manje šanse da će takve debate biti prije predsjedničkih izbora, jer tri vodeća kandidata odbijaju sučeljavanje!

kandidati

Foto: Youtube screenshots

Prvi krug nadolazećih predsjedničkih izbora mogao bi proći bez sučeljavanja predsjedničkih kandidata u javnoj debati. Ili barem vodećeg trojca, aktualne predsjednice Grabar-Kitarović, bivšeg premijera Zorana Milanovića i bivšeg saborskog zastupnika Miroslava Škore.

Neke debate su, naime, već i odrađene. N1 televizija sučelila je kandidata desnice Antu Đapića i kandidatkinju ljevice Katarinu Peović u svojoj emisiji Pressing, a potom su u drugoj emisiji Točka na tjedan ove nedjelje sučelili Daliju Orešković, Dejana Kovača i Nedjeljka Babića.

Međutim, što se tiče teške artiljerije, odnosno vodećih kandidata, čini se kako debate uopće neće biti!

Ne odgovaraju im termini ili uvjetuju pojavljivanje drugih kandidata

N1 televizija je planirala u petak poslijepodne (13. prosinca) sučeliti predsjedničke kandidate. Dolazak na debatu odmah je potvrdio Mislav Kolakušić, no drugi kandidati su u najmanju ruku zakazali.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je kako ne može doći zbog obveza u kampanji, odnosno kako joj ne odgovara termin. Što se tiče Miroslava Škore, oni kažu da su otvoreni za debatu, no samo ako budu prisutni svi pozvani kandidati. Milanović ima sličnu priču, on tvrdi kako se mjesecima javno i jasno zalaže za debatu predsjedničkih kandidata, no zanimljivo, u njoj će sudjelovati samo ako u toj debati bude bila prisutna Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednici ne odgovara ni drugi ponuđeni termin

I RTL televizija pozvala je kandidate na debatu u njihovom programu, a izlike i odgovori opet su slični. Njima je također Mislav Kolakušić prvi odgovorio da dolazi na sučeljavanje 20. prosinca (dakle idućeg petka).

Aktualna predsjednica opet ne stigne – odgovorila im je kako baš u to vrijeme organizira završni skup. Zoran Milanović opet je uvjetovao pojavljivanje aktualne predsjednice, a Škorin izgovor je isti – doći će ako budu prisutni svi pozvani kandidati. Za njih, sučeljavanje koje nije u punom sastavu, nema smisla.

 

Kolakušić je jučer gostovao na RTL televiziji i kritizirao ovakvo ponašanje svojih protukandidata:

“Biti kukavica poput ova tri kandidata ne znači samo sramotiti sebe već i birače, ali i cijeli hrvatski narod. To je jednostavno sramota. Skrivati se u mišjim rupama, govoriti u kontroliranim uvjetima, čitati s papira kao gospodin Škoro, čitati s blesimetra kao gospođa Kolinda ili lupetati gluposti kao Milanović (…)

Neće se oni odazvati ni na jednu debatu, odazvat će se možda na debatu koju organizira HRT i gdje je svih 11 kandidata, gdje i pingvin može ispasti pametan. Pozivam te kukavice da prestanu sramotiti sebe i cijeli hrvatski narod i da organiziramo to sučeljavanje”, kazao je Mislav Kolakušić.

 

Ništa od predizbornih debata? Tri od četiri vodeća kandidata odbili sudjelovati!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap