Nismo same: Novim Pravilnikom ugrožava se dostupnost lijekova i liječenja građana RH

Jasmina Grgurić
11. veljače 2019.
Novosti
A- A+

E-savjetovanje o prijedlogu Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a, kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati Zavod te načinu izvještavanja o njima, završeno je u petak. No, kriteriji za to nisu jasni.

Ilustracija: Pixabay

Inicijativa za podršku ženama koje su pobijedile malignu bolest ili se liječe od nje, Nismo same, protivi se, zajedno s ostalim udrugama pacijenata, prijedlogu novog Pravilnika o lijekovima kojim se ograničava dostupnost lijekova i liječenja pacijentima u Hrvatskoj.

Udruge pacijenata smatraju da se novim pravilnikom potencijalno želi ukinuti osnovnu listu besplatnih lijekova te uvesti participaciju za sve, bez određenog najvišeg iznosa sudjelovanja. Pacijenti bi se uvođenjem doplate podijelili na one koji mogu i one koji ne mogu platiti svoje liječenje, upozorili su.

Negodovanje izrazilo više od 15 udruga pacijenata

Zagrebačko dijabetičko društvo, Hrvatski savez dijabetičkih udruga, Remisija, Društvo psorijatičara Hrvatske, Hrvatska udruga za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, Nismo same, Krijesnica, Savez društava multiple skleroze Hrvatske, MijelomCRO, SVE za NJU, Europa Donna Hrvatska, DEBRA, Hrvatska udruga leukemija i limfomi, Dravet sindrom Hrvatska i Koalicija udruga u zdravstvu… Svi oni danas izrazili su zabrinutost odredbama predloženog Pravilnika.

“Neke od potencijalnih opasnosti koje donosi Pravilnik su: destimuliranje nositelja odobrenja za stavljanje inovativnih lijekova na listu HZZO-a, destimulacija širenja indikacija za primjenu pojedinih lijekova, netransparentan proces promjene statusa pojedinog lijeka i prelazak s jedne liste na drugu, mogućnost ukidanja osnovne (besplatne) liste lijekova i uvođenje sudjelovanja građana za sve lijekove, bez definiranog najvišeg iznosa sudjelovanja. K tome vrlo su nejasno opisani i nedefinirani i procesi donošenja odluka, kao i odgovorne ustanove i tijela za donošenje tih odluka. Dokument HZZO-u ostavlja prostor za donošenje proizvoljnih odluka kojima u bilo kojem trenutku mogu mijenjati razinu dostupnosti lijekova i liječenja. Sve navedeno potencijalno značajno može ugroziti dostupnost lijekova i liječenja građanima Republike Hrvatske” – istaknuli su u svom današnjem priopćenju

Onemogućene moderne vrste liječenja

Udruge pacijenata organizirane u akciji „Ništa o nama bez nas“organizirale su povodom 11. veljače, Svjetskog dana bolesnika, konferenciju za medije.

“Cijeli svijet govori o personaliziranom liječenju onkoloških bolesnika. O tome je 4. veljače, na Svjetski dan borbe protiv raka, govorio i prof. dr. Stjepko Pleština, član Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana protiv raka. Istom prigodom ministar zdravstva najavio je kako će borba protiv raka biti prioritet Vlade RH u 2019. godini. I onda imamo HZZO koji predlaže Pravilnik koji će znatno ograničiti uvođenje inovativnih lijekova na listu HZZO-a, kao i proširivanje indikacija za postojeće lijekove. Znači, s jedne strane imamo vlast koja se kune u brigu za onkološke pacijente kao svoj prioritet, a s druge strane ta ista vlast predlaže propise koji će oboljelima onemogućiti moderne vrste liječenje koje svuda u svijetu jamče duže preživljenje i bolju kvalitetu života. Nije li to u najmanju ruku licemjerno?” – rekla je u ime udruge Nismo same predsjednica Ivana Kalogjera.

Nismo same: Novim Pravilnikom ugrožava se dostupnost lijekova i liječenja građana RH
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap