Nije puno, ali čovjeka veseli: Božićnice penzićima prvi put daje i Kutina

Jasmina Grgurić
24. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Prvi put kutinski umirovljenici dobit će božićnicu. Grad Kutina ove je godine u proračunu za 1.570 stanovnika treće dobi osigurao 340 tisuća kuna. Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći za božićne blagdane onima čija mirovina ne prelazi 2.000 kuna.

Kutinjani s mirovinama do 2.000 kuna dobit će od 150 do 300 kuna potpore

Umirovljenici s mirovinom do 1.000 kuna ostvarit će 300 kuna potpore, od 1.000 do 1.500 kuna 200 kuna, a penzionerima od 1.500 do 2.000 kuna bit će isplaćeno 150 kuna jednokratne novčane pomoći.

Isplata božićnica umirovljenicima jedna je od socijalnih mjera na koju se, uz pomoć pri kupnji udžbenika za učenike osnovnih škola, odlučio grad Kutina. Pravo na ovu vrstu pomoći ostvarit će sve kategorije umirovljenika koji nisu u radnom odnosu.

 „Po prvi puta će se realizirati podjela božićnica umirovljenicima što je ujedno bilo i predizborno obećanje vladajuće koalicije pri čemu je osigurano 340 tisuća kuna iz gradskog proračuna za provedbu ove mjere. Nadam se da će naići na dobar odjek umirovljenika, posebno onih koji imaju mirovine manje od 1000 kuna. Možda se ne čini da su to značajna sredstva, ali kada gledamo na broj umirovljenika u Kutini, to je za Grad ipak jedno značajnije izdvajanje iz proračuna. Iako iznosi ovih potpora nisu veliki, oni su u skladu s trenutnim mogućnostima proračuna za ovu godinu. Iskreno se nadam da će pomoći onima kojima je to najpotrebnije i barem malo olakšati nadolazeće blagdane“ – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić koji se s ovom odlukom “pohvalio” i na internetskim stranicama Grada. 

Javni poziv objavit će na svojim stranicama, a potrebno će biti dostaviti presliku osobne iskaznice ili uvjerenje o prebivalištu, presliku odreska od isplate mirovine, ne stariji od tri mjeseca i presliku tekućeg računa. Dokumenti se mogu dostaviti do 16. studenoga, a isplata će biti u prvoj polovini prosinca.

Podsjetimo, ovogodišnje božićnice umirovljenicima prva je najavila Velika Gorica, dok je Opatija zbog problema u Gradskom vijeću i deficita u proračunu privremeno stopirala odluku o isplati 500 kuna. Isplatu pomoći su najavili i Samobor, Vrbovec, Mursko Središće te još neke općine i gradovi.

Podsjetimo, lani je božićnicu umirovljenicima isplatilo 50-ak jedinica lokalne samouprave.

Nije puno, ali čovjeka veseli: Božićnice penzićima prvi put daje i Kutina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap