Nije dočekala 109. rođendan: Umrla baka Anđa, jedna od najstarijih Hrvatica

Jasmina Grgurić
8. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Starija je bila i od Hajduka, no 109. rođendan nažalost nije dočekala. Kao najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županije, ali neslužbeno i najstarija Hrvatica, baka Anđa Perić jučer nas je napustila.

Anđa Perić Snimak zaslona: Večernji TV

Baka Anđa Perić iz dugopoljskih Kotlenica preminula je jučer ujutro, javlja Večernji list. Jedna od najstarijih Hrvatica, najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županije i najstarija članica Hajduka, u listopadu je bila napunila 108. godina. Na medijski popraćenoj rođendanskoj proslavi posjetili su je članovi Hajduka, njezinog omiljenog kluba od kojeg je bila starija godinu dana.

Starija je i od Hajduka: Baka Anđa proslavila 108. rođendan

Od njezinih najužih članova obitelji tada smo doznali da je mnogo radila, jela domaću hranu, a najviše voljela upravo ono što se često savjetuje izbjegavati – meso i vino. Ručka bez ove dvije namirnice za nju nije bilo. Bolovala je samo jednom, kada je imala upalu pluća, a tada je i popila svoju prvu tabletu. A mnogo je držala i do vjere.

Baka Anđa rođena je 13. listopada 1910. godine. Živjela je u pet država, preživjela sva tri rata, rodila troje djece te imala četiri unuke, tri praunuka i jednu praunuku. U školu nije išla, a kada je imala sto godina, slomila je kuk i bila operirana. Bio je to, kažu, jedini put da je posjetila liječnika.

Zadnje godine života provodila je u dvorištu, sjedeći pred kućom i moleći krunicu te uživajući u svom zavičaju iz kojeg nije odlazila. Biti vedar, smiren i umjeren, recept je koji ju je pratio u dugovječnosti. Skladne odnose navodila bi najvažniju stvar u životu, biti “u redu” sa svakim. No, baka Anđa znala je reći i da tajne dugovječnosti – ne priznaje.

Od najstarije stanovnice emotivnom objavom na svom Facebook profilu oprostio se i župan Blaženko Boban.

 

Nije dočekala 109. rođendan: Umrla baka Anđa, jedna od najstarijih Hrvatica
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap