Nezanemarivi zvukovi iz vašeg bojlera: Ne pokušavajte popravljati uređaj, ako niste sigurni što radite

Luka Kalac
24. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

O bojleru možete dosta otkriti samo na temelju slušanja zvuka kojeg proizvodi. Postoje zvukovi koji dolaze iz bojlera i ne biste ih trebali ignorirati. Bojler može proizvoditi zvukove koji nalikuju zviždanju, siktanju, lupanju, kucanju, grgljanju, klokotanju, a iza njih vjerojatno postoji problem koji najčešće i nije zanemariv. Tim je povodom vodoinstalater otkrio kako je ključna pravovremena reakcija. Jednako tako, upozorio je da ne biste trebali popravljati bojler na svoju ruku.

Majstor popravlja bojler.

Bojler | Foto: Freepik

Bojler neprestano proizvodi razne zvukove, no postoje oni koje nipošto ne biste smjeli ignorirati. Nije svaki zvuk vašeg bojlera razlog za uzbunu i strahovanjem od potencijalnih opasnosti. Vodoinstalaterski stručnjak Andy Kerr je naglasio kako određeni zvukovi poput siktanja, kucanja, grgljanja i lupanja nisu zanemarivi. U slučaju da ste čuli nepoznate zvukove koji dopiru iz vašeg bojlera, Kerr je pozvao na oprez. Ključan potez je pravovremena reakcija, a uz to, tvrdi, ne biste trebali pokušavati popravljati bojler na svoju ruku, ako niste sigurni što točno radite.

Visoki zvukovi koji nalikuju zviždanju

Ako iz vašeg bojlera dopiru zvukovi kao što su zviždanje, siktanje ili visoka buka, znajte da je najvjerojatnije riječ o kuhanju vode. Iza toga se krije usporavanje protoka vode u bojleru, nakon čega slijedi pregrijavanje i ključanje vode, što uzrokuje nastanak tog specifičnog zvuka, prenosi walesonline.co.uk.

Isto tako, ovaj zvuk može nastati zbog otežane cirkulacije u bojleru do koje dolazi zbog neispravnog pumpanja vode. S druge strane, kuhanje vode unutar bojlera iziskuje intervenciju inženjera za sigurnost plina. Uzrok tog problema najčešće leži u nakupljanju kamenca, curenju bojlera, neispravnoj pumpi ili u neispravnom termostatu zbog kojeg se bojler pregrijava.

Iz bojlera dopire kucanje

Jedna od naznaka komplikacija s paljenjem bojlera je zvuk nalik škljocanju ili lupanju. Treba obratiti pozornost i na mogućnost kvara paljenja.

Ako ste ustanovili problem, preporučuje se da posao prepustite majstoru i da ne rješavate samostalno ovaj problem zbog potencijalnih opasnosti. U tom slučaju biste trebali kontaktirati i Plinaru jer je možda posrijedi komplikacija povezana s opskrbom plina.

Je li štetno za klimu da stalno bude uključena? Evo što kaže serviser

Evo što činiti ako vam bojler klokoće ili grglja

Jedan od mnogih uzroka problema klokotanja unutar bojlera se javlja zbog zarobljenog zraka u radijatoru. Ne biste trebali taj zvuk poistovjetiti sa zvukom do kojeg dolazi zbog kretanja tople vode unutar bojlera. U slučaju da se navedeni zvuk nastavi i postane sve češći, odzračite radijator i provjerite tlak vode.

Nakon odzračivanja radijatora slijedi provjera tlaka u bojleru. Nadopunite ga, ako je potrebno jer smanjeni tlak može stvoriti dodatne probleme. Ako nakon odzračivanja radijatora se i dalje čuju šumovi, očito je problem na drugom mjestu. Sniženi tlak vode može prouzrokovati klokotanje. Tlak vode možete samostalno provjeriti na manometru u ormariću bojlera. U slučaju da je tlak prenizak, na što ukazuje brojčanik u crvenom dijelu, morat ćete ga podići na optimalnu razinu.

Ipak, kako ne bi došlo do problema u bojleru, najbolje je redovito obavljati servis i pregled. Na ovaj način ćete ukloniti sve nedostatke i opasnosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap