Nevjerojatno, ali istinito: 19 mjeseci nakon smrti pokopana Milka Babović

Milan Dalmacija
14. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Devetnaest mjeseci nakon smrti, doajenka hrvatskog sportskog novinarstva Milka Babović je pokopana. Njena urna položena je u kolumbarijsku nišu na zagrebačkom groblju Mirogoj protekloga četvrtka.

Milka Babović | Screenshot: YouTube/HRT

Na zagrebačkom Krematoriju u četvrtak je u grobno mjesto kolumbarijske niše položena urna Milke Babović, doajenke hrvatskog sportskog novinarstva. Milka Babović preminula je 26. prosinca 2020. godine u 93. godini života, spletom raznih okolnosti, a njezini posmrtni ostaci tek su u četvrtak položeni u posljednje počivalište, piše Hina.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite
Preminula velika Milka Babović

Hrvatski olimpijski odbor, Poglavarstvo grada Zagreba, Hrvatski klizački savez, Hrvatski zbor sportskih novinara i obitelj Babović upriličili su događaj na zagrebačkom Krematoriju, u nazočnosti članova obitelji – brata Milete i nećaka Damira s obiteljima, glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba, glavnog tajnika HOO-a Siniše Krajača te prijatelja i poklonika njezina lika i djela, kao i predstavnika medija.

Od legendarne Milke su se zahvalom za sve što je dala hrvatskom sportu, sportskom novinarstvu i cjelokupnoj društvenoj zajednici, oprostili dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden i predsjednik HZSN-a Jura Ozmec. Uz obilje crvenih ruža, ispod ploče s Milkinim imenom položen je i vijenac Poglavarstva grada Zagreba.

Život vezan uz sport

Inače, Milka Babović je rođena 27. listopada 1928. godine u Skopju. Osnovnu školu i niže razrede gimnazije je završila u Sarajevu, potom se s obitelji preselila u Rumu pa Beograd, a u Zagreb je stigla 1948. godine. Godinu dana poslije počela se baviti sportskim novinarstvom.

Milka Babović završila u bolnici za 92. rođendan, ima i koronavirus!

Od 1945. godine se bavila atletikom te je ostvarila značajne rezultate. Bila je sedamnaesterostruka prvakinja Jugoslavije te dvostruka studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. Oborila je državne rekorde 25 puta. Diplomirala je sport i tjelesni odgoj na Pedagoškoj akademiji.

Ipak, mnogi je više znaju po novinarskom angažmanu. Milka Babović je najveći trag ostavila radom na Hrvatskoj radioteleviziji. Jedna je od osnivačica i dugogodišnjih urednica sportske redakcije tadašnje Televizije Zagreb. Uzor joj je u novinarskim počecima bio Hrvoje Macanović, također sportaš i novinar.

Posljednji veći angažman u javnosti imala je od 2006. do 2013. godine, kada je bila sutkinja u zabavnom showu Ples sa zvijezdama. Otada se u javnosti pojavljivala rijetko, uglavnom u svečanim prigodama. No, nije prestajala raditi. Do svoje smrti je pisala u časopisu Zagreb, moj grad, u rubrici Iz povijesti zagrebačkog sporta.

Nevjerojatno, ali istinito: 19 mjeseci nakon smrti pokopana Milka Babović
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap