Nevjerojatan slučaj: Invalidu Domovinskog rata u HZMO-u tri puta izgubili dokumentaciju. HZMO: Navodi su neosnovani

Josip Mihaljević
17. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Mile Štrk je 53-godišnji hrvatski ratni vojni invalid i najavljuje kaznenu prijavu USKOK-u jer mu je HZMO-ov Područni ured u Bjelovaru izgubio medicinsku dokumentaciju i time mu uskratio zakonska prava. Ljut je jer zbog toga nitko nije odgovarao.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Mile Štrk (53) umirovljeni je hrvatski ratni vojni invalid iz Rovišća, a portal bjelovarac.hr donosi nevjerojatnu priču o propustima HZMO-ovog Područnog ureda Bjelovar koji je gospodinu Štrku izgubio medicinsku dokumentaciju pa sada ne može ostvariti zakonska prava. Radi se o višegodišnjoj bitci koja i danas traje, a Štrk najavljuje i kaznenu prijavu jer nitko iz bjelovarskog HZMO-a nije kažnjen zbog propusta.

Štrk je tek djelomično uspio ostvariti svoja prava na mirovinu, a tvrdi da mu je bjelovarski HZMO u više navrata netragom izgubio medicinsku dokumentaciju koju je morao priložiti prilikom vještačenja. Čak tri puta!

“HZMO mi je tri puta izgubio medicinsku dokumentaciju”

Tri puta je bio na vještačenju jer se dokumentacija gubila pa ga je Zavod za vještačenje proglasio radno sposobnim. Na početku rata je u Pakracu izgubio sluh nakon detonacije bombe, a dvije godine kasnije na bojišnici mu je pukao čir. Novinarima Bjelovarca je pokazao opsežnu dokumentaciju i kaže da svaki odlazak na vještačenje nosi gubitak vremena, novca i stres. Više je puta morao sa suborcima u Zagreb na dodatne pretrage u klinike, ali kada bi se našao s vještakom papiri bi jednostavno nestali.

Zato je, prije nego što će ga HZMO po treći puta proglasiti radno sposobnim, posjetio javnog bilježnika. Uz pečat je ovjerio sve ono što će mu se dogoditi nekoliko sati kasnije – da ga u HZMO-u neće dočekati dokumentacija koju je predao i da neće uspjeti ostvariti svoje pravo.

Ratni invalid 14 godina čeka mirovinu: HZMO i sudovi kažu da nije ranjen, nego "samo" ozlijeđen

“Kada se ista priča ponovila treći put, sastavio sam tužbu i predao je Upravnom sudu u Zagrebu”, kazao je novinarima Bjelovarca.

I ranije se žalio na rješenja HZMO-a i oba puta je bila odbijena.

“Došao sam u sudnicu s hrpom papira, a odvjetnica HZMO-a pojavila se ss četiri papira. Nakon 15 minuta sutkinja mi je stisnula ruku i zaželjela sreću u životu. Pomislio sam da je to to, da sam ponovno izgubio i da ona misli da lažem, a tim je moje iznenađenje bilo veće. Već tjedan-dva kasnije stigla mi je presuda u kojoj sam dobio spor.

To je bilo 2017. godine, a tom presudom ukinuto je rješenje HZMO-a iz 2014. godine i od tada se broji da sam umirovljen. Sutkinja me nije poslala da ponovim vještačenje, nego je odmah naložila da mi se prizna mirovina, a to je, koliko znam, jedinstven slučaj”, kazao je Štrk.

Gdje su kamate?

Sudska presuda kaže da mu HZMO mora isplatiti svu mirovinu koju je dužan isplatiti od 2014. godine do presude Upravnog suda iz 2017. godine, ali i pripadajuće kamate. To nisu htjeli učiniti pa je unajmio odvjetnika – postupak se nekoliko godina vodi na Općinskom sudu u Križevcima.

Vlada ubrzava postupak ostvarivanja statusa HRVI

Štrk objašnjava kako je uskraćen za dio svojih prava. Smatra kako je jednaka prava za mirovinu imao i 2011. godine kada se prvi puta odlučio umiroviti. Ironično kaže da se mogao umiroviti još 1995. godine kada je dobio časni otpust iz HV-a i već je tada imao potvrdu o statusu HRVI-ja. No, to nije napravio jer je osjećao da može raditi i nije htio biti na trošak državi.

Međutim, pet-šest godina kasnije dobio je tumor na mozgu zbog kojeg se znao onesvijestiti desetak puta dnevno. Tek nakon operacije stanje mu se popravilo, ali rad mu više nije opcija.

Na vještačenju 2011. godine po prvi puta je saznao da HZMO nema dio njegove medicinske dokumentacije.

“Svu sam potrebnu dokumentaciju predao još tada, ali kada sam došao na vještačenje, vidio sam po pitanjima vještakinje da velik dio toga nedostaje. Ispitivala me o tome jesam li imao gripu u Pakracu, a kada sam joj spomenuo da sam sluh izgubio zbog bombe, čudila se jer nije imala to dokumentirano”, prepričao je Štrk za Bjelovarac.hr.

Vještakinji je proslijeđena samo dokumentacija o bolestima, a na osnovu koji ne može ostvariti pravo na mirovinu. Tako je bilo i na sljedećim vještačenjima.

“Da me roditelji ne uzdržavaju, umro bih od gladi dok se borim za svoja prava”

Mirovina mu danas iznosi 2.400 kuna, a s medicinskom dokumentacijom koja nedostaje, kaže da bi imao 3.100 kuna.

“Da mi roditelji nisu u Njemačkoj i da me nisu mogli izdržavati, umro bih od gladi kroz sve ove godine kad sam se borio za prava koja mi pripadaju po zakonu. Uvijek sam bio ljubazan prema djelatnicima HZMO-a, nikada im nisam nijednu lošu riječ uputio, a oni kao da su se iživljavali na meni, takav imam osjećaj”

Pita se sada gospodin Štrk što je s ostalim suborcima i drugim umirovljenicima kojima su također možda važni dokumenti izgubljeni, a pretpostavlja da se dobar dio njih nije imao ni novca, ni vremena, ni volje natezati se sa sustavom.

HZMO: Njegovi su navodi neosnovani

I HZMO je javno reagirao o ovom slučaju, piše Jutarnji list.

“G. Mile Štrk u bitnome navodi da je u postupku ostvarivanja prava na mirovinu bio vještačen te da ima malu mirovinu jer je HZMO nekoliko puta gubio njegovu medicinsku dokumentaciju.

Rješenje kojim je g. Štrk ostvario pravo na invalidsku mirovinu doneseno je nakon pozitivne presude Upravnog suda u Zagrebu od 12. rujna 2017. u kojem je Upravni sud vratio predmet na ponovno postupanje HZMO-u, Područnom uredu u Bjelovaru, a od studenog 2018. g. Štrk nije se obratio HZMO-u s dodatnim zahtjevima.

Ističemo da HZMO, povodom tužbe, dostavlja cjelokupni spis predmeta s kompletnom medicinskom dokumentacijom nadležnom Upravnom sudu.

U skladu s presudom, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao nadležno tijelo, donio je nalaz i mišljenje, na temelju kojeg je doneseno rješenje o priznanju prava g. Štrku.

Budući da je g. Štrk umirovljeni hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, na navedeni nalaz i mišljenje suglasnost je dalo i Povjerenstvo za reviziju ocjene invalidnosti Ministarstva hrvatskih branitelja u vezi s člankom 32. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Navodi g. Štrka da mu je HZMO izgubio medicinsku dokumentaciju u suprotnosti su s njegovim navodima iznesenim u tužbi Upravnom sudu u Zagrebu u kojima je sam naveo da vještak nije uzeo u obzir dio priložene medicinske dokumentacije te također u tužbi navodi da je vještakinja na brzinu ‘preletjela preko nove originalne liječničke dokumentacije prilikom osobnog pregleda’.

Također u obrazloženju presude, Upravni sud, kao razlog poništavanja rješenja HZMO-a navodi činjenicu da su nabrojane dijagnoze g. Štrka, ali da nisu dovedene u vezu sa zahtjevima radnog mjesta, odnosno da je obrazloženje pobijane odluke u suprotnosti s podacima iz medicinske dokumentacije tužitelja koje je bila priložena spisu.

Stoga, navodi g. Štrka da je tek djelomično uspio ostvariti pravo na mirovinu i da mu je mu je mirovina mala iz razloga što je HZMO izgubio medicinsku dokumentaciju nisu osnovani.

Naime, na visinu mirovine, osim vrste ostvarenog prava, utječe i ukupno ostvareni mirovinski staž.

Ističemo, da se g. Štrku redovito isplaćuje dio mirovine koji je ostvaren sudjelovanjem u Domovinskom ratu, dok za dio mirovine, koji se ostvaruje prema Zakonom o mirovinskom osiguranje, ne ispunjava propisane uvjete, odnosno jednu trećinu radnog vijeka pokrivenog stažem.

Što se tiče navoda da HZMO nije isplatio kamatu na zaostatke njegove mirovine u razdoblju od 2014. do 2017., napominjemo da Zakonom o mirovinskom osiguranju isplata kamata nije predviđena, već je to predmet redovitog građanskog spora, koji je u tijeku. HZMO će postupiti sukladno odluci nadležnog suda u tom predmetu”, glasi odgovor iz HZMO-a.

 

Nevjerojatan slučaj: Invalidu Domovinskog rata u HZMO-u tri puta izgubili dokumentaciju. HZMO: Navodi su neosnovani
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap