Ratni invalid 14 godina čeka mirovinu: HZMO i sudovi kažu da nije ranjen, nego “samo” ozlijeđen

Josip Mihaljević
13. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Rani invalid Krešo Ćorić mirovinu čeka već 14 godina. Državna tijela donijela su niz bizarnih odluka i tvrde da u ratu nije ranjen, nego samo ozlijeđen. Naime, oni kažu da ga nije ranila granata, nego detonacija granate koja ga je odbacila u kamenu stijenu. Stradao je 1995. godine u ratu, a posljednjih 14 godina vodi birokratsku borbu s državom.

Ilustracija: Pixabay

Branitelj Krešo Ćorić 100-postotni je invalid, a s državom se već 14 godina bori da dođe do invalidske mirovine. Razlog tomu bizaran je i za hrvatske standarde, piše Jutarnji.hr.

Ćorić je stradao 1995. godine na prvoj crti obrane. Državna tijela tvrde da njega nije ranila granata, nego detonacija granate koja ga je odbacila u kamenu stijenu, nakon čega je zadobio teške ozljede glave, leđa i desne noge te ostao invalid. Dakle, nije ranjen, nego je “samo” ozlijeđen i na invalidsku mirovinu nema pravo.

Nema pravo na mirovinu

Svoju borbu s birokracijom gurao je sve do Ustavnog suda koji je stao na njegovu stranu i poništio sve presude Upravnog i Visokog upravnog suda, kao i rješenja HZMO-a. Predmet je vraćen Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a prema odluci Ustavnog suda, HZMO je dobio rok od tri mjeseca kada mora donijeti novo rješenje.

Tri mjeseca kasnije – nije se dogodilo ništa, a Ćorić se još jednom obratio Ustavnom sudu i opet dobio. Ustavni sud mu je u najnovijoj odluci dosudio i naknadu od 30 tisuća kuna zbog nerazumno dugog postupka (mirovinu traži od 2006. godine). Najnovija odluka Ustavnog suda donesena je 10. lipnja 2020. godine i tada je HZMO-u naređeno da rješenje mora donijeti u idućih 30 dana. Rok je prošao prije tri dana.

“Budući da postupak medicinskog vještačenja još nije okončan, u ovom trenutku nije se moguće očitovati kakva će odluka biti donesena”, odgovorili su iz HZMO-a Jutarnjem listu.

Iako mu je kasnije priznat i status ratnog vojnog invalida “zbog stradavanja pri obavljanju vojnih dužnosti na prvoj crti obrane”, HZMO, Upravni i Visoki upravni sud godinama tvrde da Ćorić nema pravo na mirovinu. Argumentacija im je da on uopće nije ranjen, što je uvjet za dobivanje takve mirovine. Umjesto toga, Ćorića smatraju “ozlijeđenim”, a za to, prema njima, nema pravo na mirovinu ratnog vojnog invalida.

Dva puta se oglušili na odluku Ustavnog suda

Ćorić se ukupno tri puta obratio Ustavnom sudu, a na temelju posljednje odluke HZMO opet provodi postupak. Evo što je Ustavni sud ima za reći o presudama Upravnog i Visokog upravnog suda RH:

“Visoki upravni sud pokazao je ne samo neprihvatljivo ignoriranje citiranog stajališta Ustavnog suda, nego je, prihvativši mišljenje vještaka da podnositeljeve ozljede nisu obuhvaćene Ugovor, pridonio i tome da se o pravnom pitanju odluče vještaci, a ne za to ovlašteni sud. Čime se, u biti, lišio svoje nadležnosti učinkoviti vršiti sudsku kontrolu zakonitosti pojedinačnog akta javnopravnog tijela, odnosno zakonske i ustavne zadaće tumačenja i primjene prava. Ne preostaje drugo nego zaključiti da su osporene presude, a posljedično i upravna rješenja, zbog potpuno iskrivljenog tumačenja odluke Ustavnog suda arbitrarne”, piše u odluci Ustavnog suda.

Ipak, HZMO kaže kako se na temelju najnovije odluke Ustavnog suda provodi novi postupak. Medicinska dokumentacija proslijeđena je Zavodu za vještačenje (ZOSI) 29. lipnja, a temeljem njihove odluke HZMO će donijeti novo rješenje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap