Nesuđeni umirovljenik Branko na rješenje o mirovini čeka već osam mjeseci!

Jasmina Grgurić
10. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Da su “dvojne” mirovine poseban izazov za hrvatski mirovinski sustav pokazuje i slučaj nesuđenog 66-godišnjeg umirovljenika Branka koji u mirovinu još nije otišao, jer rješenje čeka već osam mjeseci. Iz Mirovinskog kažu da je čitavu proceduru usporila – korona!

Ilustracija: Rawpixel

Gospodin Branko (podaci poznati redakciji) sa svojih 66 godina nije ni (ne)zaposlen ni umirovljenik. Ni na nebu ni na zemlji, reklo bi se, a svoj status quo duguje Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje od kojega rješenje o mirovini čeka već osam mjeseci! Zahtjev je, naime, predao još 1. listopada prošle godine, no HZMO ga još uvijek nije proslijedio mirovinskom u Australiju, gdje je Branko stekao veliku većinu radnog staža.

Zahtjev u Australiju nisu ni poslali

“Zahtjev za hrvatsku mirovinu predao sam još 1. listopada 2019. godine, dakle prije godinu i osam mjeseci, mjesec dana prije nego što sam napunio 65 godina. Godinu dan kasnije predao sam i zahtjev za australsku mirovinu, gdje je za 1954. godište previđeno umirovljenje sa 66 godina, što sam ispunio u studenome prošle godine” – priča nam gospodin Branko.

Iz Mirovinskog su ga u posljednjih osam mjeseci nazvali jednom početkom godine, ali od tada do danas pomaka nema. Zašto, ne zna. Požurnice ne šalje, ne zivka službenike, ali nije mu jasno zbog čega se čitava stvar toliko otegnula.

Iz odgovora Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje jasno je kako njegov zahtjev u Australiju još uvijek nisu proslijedili, no obećaju da će to sada žurno učiniti.

Znate li što je predujam mirovine? Umjesto cijele, umirovljenici mjesecima dobivaju samo dio isplate!

“U slučaju Vašeg čitatelja, zaprimljen je njegov zahtjev za mirovinu iz hrvatskog i australskog osiguranja te će isti biti žurno poslan elektroničkim putem australskom nositelju osiguranja Centrelinku radi donošenja odluke o australskoj mirovini.

Svotu mirovine HZMO će odrediti prema hrvatskim plaćama i hrvatskim razdobljima osiguranja, a Centrelink će priznat će pravo na mirovinu iz svog osiguranja prema nacionalnom propisu, u skladu s odredbama Ugovora o socijalnom osiguranju” – kazali su ma iz HZMO-a.

Dok čekaju, nemaju od čega kupiti kruh i platiti režije

Pitali smo ih pritom zbog čega se čeka daleko duže od propisanih rokova za izdavanje rješenja o mirovini.

“Načelno postupak utvrđivanja razdoblja osiguranja može trajati i nekoliko mjeseci, a posebice je bio otežan u uvjetima epidemije bolesti COVID-19, jer je poštanski promet dio vremena tijekom 2020. bio obustavljen i otežan. No, uspostavljena je zaštićena elektronička pošta s Centerlinkom zbog brže razmjene potrebne dokumentacije radi ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja” – dodali su iz Zavoda.

No, što da je, kao i u mnogim drugim slučajevima, u pitanju osoba koja nema od čega kupiti kruh i platiti režije dok više od pola godine čeka rješenje o mirovini? Srećom, kod gospodina Branka nije takav slučaj, no kod mnogih jest.

Rokovi za mirovine: Samo 53 posto zahtjeva HZMO riješio u 60 dana, rasprava u petak

Zakonski propisani rok za izdavanje rješenja o mirovini iznosi 30, odnosno 60 dana u iznimnim slučajevima. Međutim, samo oko polovine zahtjeva doista bude riješeno u dva mjeseca, dok ostali u prosjeku čekaju od tri do šest mjeseci.

Mirovinsko je u međuvremenu stvar ubrzalo izdavanjem prijevremenih rješenja i isplatom predujmova mirovine, što je posebno važno u slučaju onih koji u mirovinu odlaze početkom godine, jer čekati moraju sve do travnja, svibnja ili dulje, dok se u izračun ne uvrsti prosječna hrvatska plaća prema podacima Državnog zavoda za statistiku za prethodnu godinu. Predujmovi su doduše i do 50 posto niži od konačne mirovine, ali barem starije građane ne ostavljaju bez statusa, gladne i žedne. No, u slučaju dvojnih mirovina većih pomaka nema, a zastoj je samo dodatno pojačala pandemija.

Nesuđeni umirovljenik Branko na rješenje o mirovini čeka već osam mjeseci!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap