Nepravomoćno: Bivši splitski dogradonačelnik Jure Šundov osuđen zbog lažiranja statusa ratnog vojnog invalida

Milan Dalmacija
25. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Bivši dogradonačelnik Splita, Jure Šundov nepravomoćno je osuđen na 14 mjeseci zatvora jer je krivotvorio 16 liječničkih nalaza kojima je uspio dokazati da ima PTSP i time ostvariti pravo na status hrvatskog ratnog vojnog invalida. Temeljem toga iz državnog proračuna mu je isplaćeno ukupno 35.936,66 eura.

Bivši splitski dogradonačelnik Jure Šundov | Foto: Screenshot: YouTube/Kanal5

Bivši dogradonačelnik Splita iz ere Željka Keruma, Jure Šundov na tamošnjem je Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora. Optužnicom je Šundov terećen zbog kaznenog djela prijevare, odnosno lažiranja medicinske dokumentacije s ciljem stjecanja statusa ratnog vojnog invalida. Temeljem te dokumentacije iz državnog proračuna mu je isplaćeno 270.764,73 kune (35.936,66 eura), prenosi tportal.

– Iako je bio branitelj na vrlo važnim dužnostima, njegovi postupci vrijeđaju dostojanstvo i ugled branitelja i svakog invalida iz Domovinskog rata, navela je sutkinja Boni Gamulin Frleta u presudi.

Dobio PTSP na papiru

jure šundov
Još jedan lažni vojni invalid? Optužnica DORH-a protiv predsjednika splitskog Gradskog vijeća

Kako stoji u optužnici, Jure Šundov je 30. ožujka 2005. godine predao zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. Uz zahtjev priložio je i 16 neistinitih liječničkih nalaza s krivotvorenim potpisima i pečatima psihologa Željka Bavčevića, neuropsihijatra Petra Kulića te psihijatara Zdenka Katavića, Ante Delića, Damira Mraza, Vesne Antičević i Borana Uglešića.

Spomenuti liječnici na sudu su priznali da Šundova nisu nikad ni pregledali. Stoga nisu niti mogli napisati nalaze. Uz to, Šundov je lažno prikazao kako se od 18. srpnja 1997. do podnošenja zahtjeva liječio na psihijatriji. Članovi Liječničkog povjerenstva nisu posumnjali u vjerodostojnost nalaza te su temeljem njih utvrdili postojanje PTSP-a, bolesti koja je osnova za priznavanje 30-postotnog invaliditeta.

Dobio i povrat poreza

Tako je od 1. siječnja 2006. do 30. travnja 2018., kao ratni vojni invalid Šundov dobio ukupno 22.644 kune (3.005,38 eura) invalidnine, a još 248.120,73 kune (32.931,28 eura) je dobio zbog povrata poreza na dohodak, s obzirom na to da je kao ratni vojni invalid imao pravo na olakšicu.

Jedina olakotna okolnost Juri Šundovu, koji se nije ni pojavio na izricanju presude, njegova je ranija neosuđivanost. Njegov odvjetnik, Željko Gulišija okrivljen je za malverzaciju zemljištima u Nerežišćima na Braču, pa je presudu doznao njegov zamjenik Marin Radić. S obzirom na to da je riječ o nepravomoćnoj presudi, Jure Šundov ima pravo žalbe.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap